TAK ega erafirma sobimatutes bussivideotes probleemi ei näe

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Best Propaganda soovitab ühissõidukite reklaamiekraanide kukkumisklippe vaadata kui õppevideoid.
Best Propaganda soovitab ühissõidukite reklaamiekraanide kukkumisklippe vaadata kui õppevideoid. Foto: Toomas Huik

Poiss kukkus näoga vastu maad. Ratsutaja lendas koos hobusega käkaskaela. Sportlane sai tugeva hoobi jalge vahele. Tallinna bussidesse riputatud reklaamiekraanid soovitavad sel puhul lihtsalt naeratada.



Läbisegi uudiste ja reklaamiga jooksevad sadakonnas Tallinna bussis juhi selja taha paigutatud ekraanil sellised videolõigud, kus enamasti keegi haiget saab või midagi katki läheb. Värviline raam video ümber soovitab: «Naerata» ja annab viite videote päritolule: Youtube.

Reklaamiekraane haldava firma Best Propaganda juhtiv partner Margus Tamm ei näe selles midagi imelikku: «Need on situatsioonid elust enesest. Enamikul telekanalitel jooksevad «Naljakate koduvideote» saated. Need on ju samadel alustel – koomiline situatsioon lõpeb kukkumisega.»

Tegelikult pole Best Propagandal aimugi, millised klipid pahaaimamatute bussireisijate silma alla võivad sattuda. Firma on videoklippide edastamiseks küsinud luba ja viimane on lubanud autoriõigusega kaitsmata videosid vabalt avalikult kasutada. Nii et juriidiliselt on asi korrektne.

Võimalik peatne tsensuur

Tamme sõnul ei tegele Best Propaganda videote modereerimise ega tsenseerimisega. Ta tunnistab, et küllap leidub inimesi, keda häirib näoli asfaldile kukkuva inimese nägemine.

Tammel endal oleks küll kukkudes valus. «Eks see neid klippe võib siis vaadata hoiatava õppetunnina – ära tee sellist lollust, võid haiget saada.»

Tamme sõnul pole välistatud, et tulevikus hakkavad nad videovoogu enne ekraanidele paiskamist tsenseerima, et inimestele mitte meelehärmi põhjustada.

«Kui meil koduleht valmis saab, siis tuleb sinna meiliaadress kaebused@bestpropaganda.ee. Ja kui inimene teab, et Best Propaganda selle taga on, siis võib ta sinna kirjutada. Kui kaebusi tuleb piisav hulk, siis võtame midagi ette. Kokkuvõttes soovime ju, et inimesed seda ekraani vaataksid, mitte ei oleks selle vastu,» lausub ta.

Tagasiside mitmes laadis

Best Propaganda äripartner Tallinna Autobussikoondis ei soovi samuti vastutada selle eest, mida nende bussides inimestele näidatakse.

«Meiega lepingu sõlminud firma kohustub järgima esitusele tuleva kommertsinfo vastavust TAKiga sõlmitud lepingu sätetele, reklaami- ja keeleseadusele ning teistele Eesti Vabariigis ja Tallinna linnas kehtestatud õigusaktidele. Täiendavat tsensuuri ei ole TAK firmale praegu rakendanud,» vastas videolõike puudutavale küsimusele TAKi avalike suhete juht Sirje Roht.

Tema sõnul on autobussikoondiseni jõudnud reisijatelt nii positiivset kui ka negatiivset tagasisidet.

«Meile on aga üpris esmakordne selline vahetu massiline tagasiside, kus bussijuhtidele antakse kohe teada, et miks bussis enam «pilti» ei näe. Paar veidi koomilist juhust on ka olnud, kui inimene ekraani vaatamise pärast peatusest mööda sõitis,» ütleb Roht.

Tehniliselt ei ole bussisõitja kohustatud seda ekraani vaatama, kui talle sellel pakutav ei meeldi, mis siis, et buss on avalik ruum. Ta võib ju ka näiteks aknast välja vaadata.

Mõni buss on väljastpoolt üleni reklaamkleebisega kaetud, mis pimeda ilmaga ja bussi katva mudakorraga väljavaate ähmaseks teeb. Või siis on bussi siseaknale just silmade kõrgusele kleebitud reklaamplakat.

«Arvestades akna pinda, ei ole bussides kunagi olnud reklaamiga kaetud rohkem kui 20 protsenti aknapinnast,» seletab Roht nõudeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles