Hoolekogud: Tallinna lasteaedade rahastamine 2006. aasta tasemel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Liis Treimann

Tallinna lasteaedade hoolekogude liit (TLHL) leiab, et Tallinna kava vähendada uuel aastal lasteaedade pearaha süvendab veelgi lasteaedade alarahastamist.

Tallinna lasteaedade hoolekogude liit teatas, et neile teadaolevalt kavatseb Tallinna linn järgmise aasta eelarves vähendada veelgi lasteaedade tegevuse rahastamiseks mõeldud pearaha, mis langeb 2012. aastal peaaegu 2006. aasta tasemele. Lasteaedadesse tehtavateks investeeringuteks eraldab linn uuel aastal vaid 1,8 miljonit eurot, mida on üle viie korra vähem kui haridusameti vajalikuks peetav ligi 10 miljonit eurot.

«On selge, et Tallinna linn ei hooli oma kodanike heaolust ega isegi mitte turvalisusest ning alarahastamine süveneb uuel aastal veelgi,» ütles TLHL juhatuse liige Risto Tõnupärt pärast eile õhtul toimunud kohtumist abilinnapea Mihhail Kõlvartiga.

«Vägisi tekib kahtlus, et tegemist on mingi omapärase kättemaksuga idee eest suunata Tallinna Televisioonile kulutatavad summad hoopis lastaedadele – paraku toob linn selliste poliitmängude ohvriks oma kõige nooremad ja kaitsetumad kodanikud,» oli Tõnupärt hämmingus.

TLHL saatis eelmisel nädalal Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ja kõigi linnavolikogu fraktsioonide juhtidele kirja, kus tegi kaks oluliselt ettepanekut lasteaedade rahastamise oluliseks muutmiseks järgmisel aastal.

Ühe lahendusena pakuti, et linn suurendaks omapoolset panust lasteaedade rahastamisse proportsionaalselt lapsevanematele peale surutava 33-protsendilise kohatasu hinnatõusuga.

Sellele vastuseks kinnitas Tallinna linn täna hoopis pearahade langetamise 36 euro võrra - käesoleva aasta 1614 euro asemel on pearaha tuleval aastal 1578 eurot.

Samuti saadeti täna kinnitamisele alampalga tõstmine 12 euro võtta, mis tähendab, et alampalgaga seotud lasteaedade kohatasu tõuseb vanematele veelgi ehk kokku 40 protsenti.

Teine ettepanek oli suurendada lasteaedade investeeringuid summani 10 miljonit eurot aastas, nagu seda peab vajalikuks Tallinna haridusameti läbi viidud analüüs.

Risto Tõnupärti sõnul tugineti omapoolsete ettepanekute tegemisel terve aasta kestnu komisjoni ühistele sisukohtadele lasteaedade rahastamisel.

Antud komisjoni liikmeteks on Tallinna Haridusameti juhataja, Tallinna abilinnapea, Tallinna Linnakantselei finantsteenistuse finantsplaneerimise osakonna juhataja, Tallinna Haridusameti ökonoomikateenistuse direktor, Tallinna Haridusameti haldusosakonna juhataja, Tallinna Haridusameti alushariduse osakonna juhataja, Tallinna Linnavolikogu Keskerakonna, IRL-i, Reformierakonna, SDE fraktsioonide esindajad ja Tallinna Lasteaedade Hoolekogude liidu juhatuse liikmed. Moodustatud komisjon on ühehäälselt seisukohal, et suurendada on vaja nii lasteaedade igapäevasteks tegevuskuludeks kui ka investeeringuteks mõeldud vahendeid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles