Trammi- ja trollijuhid lähevad linnavolikogult palgatõusu nõudma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel volikogu ees toimunud piketil nõuti Tallinna televisioonile eraldatud raha suunamist lasteaedadele.
Eelmisel volikogu ees toimunud piketil nõuti Tallinna televisioonile eraldatud raha suunamist lasteaedadele. Foto: Liis Treimann

Transpordi ja teetöötajate ametiühing korraldab neljapäeval linnavolikogu ees piketi, kus nõutakse palgatõusu kõikidele Tallinna Trammi- ja Trollikoondise (TTTK) töötajatele.


Neljapäeval toimub linnavolikogu istung, kus muuhulgas võetakse vastu ka Tallinna 2012. aasta eelarve. Ametiühingu TTTK osakonna peausaldusisik Alexander Martynenko ootab ettevõtte juhtkonnalt oma kompromissettepanekule vastust kolmapäevaks.

Nimelt esitas ametiühing kõigepealt TTTK juhtkonnale nõudmise tõsta tuleva aasta algusest kõikide töötajate palka 17,2 protsenti. Kui juhid sellega ei nõustunud, tuldi välja kompromissettepanekuga, mis nägi ette palgatõusu kolmes osas: jaanuaris, mais ja septembris. TTTK juhatuse esimehe Toomas Sepa sõnul liideti kompromissettepaneku numbrid kokku ning senise 17,2 protsendi asemel kujunes palgatõusu nõudeks hoopis 18,1 protsenti.

«Praegu menetluses olevas linnaeelarves on TTTK-le eraldatud tulevaks aastaks raha samas mahus kui sel aastal ehk 16,2 miljonit eurot. Sotsiaaldemokraadid tegid volikogu rahanduskomisjonis eelarve muudatusettepaneku TTTK töötajate palgatõusuks ning pakkusid katteallikana tulumaksu laekumist,» rääkis Sepp.

«Finantsdirektor Katrin Kendra sõnul ei saa paraku nii suurt tulumaksu laekumise tõusu prognoosida. Kusjuures nii mina kui meie juhatuse liige Leonid Mihhailov hääletasime selle ettepaneku poolt. Aga asi on ka selles, et ei saa ühte töötajate kategooriat teistele eelistada. Kui õpetajate, lasteaiaõpetajate ja linnaametnike palgad on külmutatud, siis kuidas me saame nüüd ühe ettevõtte töötajate palku 17 protsendi võrra tõsta,» küsis Sepp.

Ametiühing väidab palganõudes ka seda, et trolli- ja trammijuhtide keskmine brutokuupalk on TAK-i bussijuhtidega võrreldes tunduvalt väiksem: trammijuhid – 767 eurot kuus, trollijuhid – 826 eurot kuus, TAK bussijuhid – 880 eurot kuus. Sepa sõnul ei pea ka see väide vett

«Meil arvutatakse keskmist palka sama metoodika järgi, nagu statistikaametis. TAK kasutab mingisugust oma, modifitseeritud metoodikat, mis ei lange riikliku metoodikaga kokku ja selle tõttu ei ole brutokuutasud võrreldavad. TAKi metoodika alusel oleks meie trollijuhtide kümne kuu keskmine palk 882 eurot, ehk isegi kaks eurot kõrgem kui bussijuhtidel. Nii et mina ei julgeks küll praegu väita, et bussijuht teenib tunduvalt rohkem kui trollijuht,» ütles Sepp.

Ametiühingu piketi jaoks on luba taotletud neljapäevaks, 15. detsembriks kella 14.45-18 Tallinna linnavolikogu hoone ees Vana-Viru 12. Volikogu istung algab kell 16.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles