Valijad ummistasid Vene suursaatkonna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riigiduuma valimised Eestis.
Venemaa riigiduuma valimised Eestis. Foto: Liis Treimann

Valimisjaoskonnad Tallinnas Vene Föderatsiooni suursaatkonna hoones avati täna hommikul kell kaheksa ning kohe tekkisid ka järjekorrad inimestest, kes soovisid Vene riigiduuma valimistel oma hääle lemmikpartei poolt anda.

Kokku tegutses Vene suursaatkonna hoones neli jaoskonda, kuhu oodati umbes 12 000 valijat. Inimesi tuli ja läks. Küsimusele, et millise partei poolt hääl anti, ei soovitud eriti vastata – olevat saladus. Üks vanem mees ei häbenenud ütelda, et hääletas kommunistide poolt. Endises Nõukogude Liidus sündinuna oli ta kindel, et just see partei suudab kõige paremini rahva huvide eest seista.

Pikal tänaval saatkonna ees korda hoidnud ja järjekorra üle vahti pidanud Vladimir Nazarov ja Semjon Valdman kinnitasid, et juba valimisjaoskondade avamise ajaks oli kohale tulnud suur mass inimesi. Pärast kella kümmet oli nende sõnul saabunud «teine laine», sest järjekorrad kippusid jälle pikaks venima.

«Vanemad inimesed eelistavad tihti kommuniste, sest neil on selline kogemus, aga on ka noori, kes niisuguse valiku teevad,» kinnitas Nazarov. Putini kohta ütles ta, et tegemist on tugeva poliitikuga, kuid lähemalt kommenteerida ei soovinud. Venemaal pidavat Putinit austatama, kuid arvamusi on siiski erinevaid. Venemaa suhted Eestiga sõltuvad aga Nazarovi sõnul ainult Eesti valitsuse tegevusest, Venemaa on koostööks valmis.

Lidia Ivanova, kes oli valiku seitsme partei vahel juba teinud, kuid ei olnud nõus oma soosikut avaldama, avaldas arvamust, et pärast valimisi võiksid suhted Venemaa ja Eesti vahel paremuse poole minna. See olevat tõesti vajalik, sest tegemist on ju ikkagi naaberriikidega ning teineteise mõistmine ja austus kuluksid marjaks ära. Ta oli seisukohal, et Putini partei Ühtne Venemaa saab ilmselt küll kõige rohkem hääli, kuid valimiste lõplikud tulemused võivad olla äraarvamatud.

Samal ajal käis aga ühe valimisringkonna ruumides tihe sebimine. Kabiine oli neli ning sinna pääsemiseks tuli jälle järjekorras seista. Vaatlejad olid kohal kommunistide ja partei Õiglane Venemaa poolt. Nende sõnul vähemalt esialgu mingeid rikkumisi ei täheldatud. Sama kinnitas ka valimiskomisjoni esimees Juri Južaninov.

«Mingeid probleeme ei ole tekkinud,» tõdes Južaninov. «Küll tuleb ette aegunud tähtajaga passe. Põhiliselt on need inimesed, kes on juba andnud sisse avalduse uue passi saamiseks, kuid pole dokumenti veel kätte saanud. Kui nad on aga jätkuvalt Venemaa kodanikud, siis saavad nad loomulikult hääletada.» Ta andis valijatele soovituse, et jaoskonda võiks tulla hiljem, näiteks kella nelja paiku, siis on inimesi vähem ja pole vaja järjekorras seista.

Peterburist Tallinna turismireisile saabunud Irina ja Anastassia ütlesid ausalt välja, et hääletasid Jabloko poolt. Eelmistel valimistel olid aga valinud Putini partei. Meelemuutus on tingitud sellest, et Jabloko on oma valimisprogrammis tõstnud esile probleemid, mis on Venemaal praegu kõige aktuaalsemad ning inimestele lähedased. Jabloko pidavat olema liberaalsem ja demokraatlikum kui Ühtne Venamaa.

«Ootame valimistelt, et elu Venemaal läheks paremaks ning inimesi nähtaks ja neid võetaks kuulda,» kinnitasid Irina ja Anastassia ühest suust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles