Kristiine turu tulevik on tume

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hinge vaakuva Kristiine turuga pole rahul ei naabermajade elanikud ega linnaosavalitsus.


Aastapäevad tagasi avatud turu veerandsajast putkast ligi pooled on tühjad. Ülejäänutes on küll rentnikud sees, aga nende äri ei tundu kuigi hästi minevat. Reede lõuna ajal liigub turul vaid mõni üksik külastaja.

Linn algatas Kotkapoja 2b haljasalale rajatud turu seadustamiseks küll detailplaneeringu, kuid ka linnaisade entusiasm järjekordse turu suhtes on lahtunud. Sel nädalal toimunud planeeringu avalikul arutelul andsid ametnikud selgelt mõista, et see, mis praegu Kristiine turul toimub, neid ei rahulda.

«On näha, et see ettevõte läheb hingusele ning see öeldi arutelul ka välja. Eelmisel aastal ametnikud kuulutasid, et enne planeeringu koostamist tuleb anda eraettevõtjale võimalus katsetada, et kas äri üldse käima läheb. Mina ütleksin praegu, et eksperiment on lõppenud tulemusega, et äri ei läinud käima ja selles kohas turg ei toimi,» ütles Kotkapoja 2 maja elanik Indrek Reile.

«Linnaosavalitsusega sõlmitud leping oli vist selline, et kui asi välja ei tule, siis turu omanik on kohustatud taastama endise olukorra. Aga mina sain ametnike jutust nüüd nii aru, et ettevõte läheb ilmselt pankrotti ja kogu see asi tuleb lõpuks linna raha eest kokku lükata,» lisas ta.

Ka menetluses olev detailplaneering on Reile sõnul kummaline. «Kõigepealt tehti eksperiment, et kas turg läheb käima. Kui ei läinud, siis tehakse kahekordne turuhoone, et äkki hakkab siis paremini minema.» Paraku niisugune ongi Tallinna turuloogika. Täpselt sama skeemi kasutatakse ka Lasnamäele Punase tänava lõppu rajatud turul, mida rahvas kuidagi omaks ei taha võtta.

Linnaosavanema asetäitja Jannu Kuusik arvas erinevalt Reilest, et asukoht on turu jaoks sobiv, iseküsimus on see, milline see turg peaks olema. «Minu arvates oleks parim variant Nõmme turu moodi munitsipaalturg, kus ei olda kasumi peal väljas. Muidu lähevad ettevõtjate kulud suureks ja tulemus ongi see, et kõrval Prismas on kõik asjad odavamad,» arvas Kuusik.

Detailplaneeringuga nähakse Nõmme eeskujul ka Kristiine turule ette kahekorruseline turuhoone. Kui planeering ükskord kehtestatakse, siis korraldatakse Kuusiku sõnul turu haldamiseks konkurss. Praeguse turu omanik Andres Rozalka ütles, et pole nii kaugele ette mõelnud. «Kindlasti tahaks sellel konkursil osaleda ja võita, aga eks paistab, kuidas asjad sel ajal on,» sõnas turujuht

Praegu turg tema sõnul toimib. «Mõned rentnikud lähevad ära, aga uued tulevad asemele. Me töötame, pingutame, katsetame. Äris on praegu kõigil raske,» lausus Rozalka. Veel septembris kinnitas ta Postimehele, et vigadest on õppust võetud ja turg pannakse kohe-kohe täie vaardiga käima.

Turul ühe talu kaupa müünud naise sõnul on tal alaliste klientide ring välja kujunenud. Paraku on neid vähevõitu. Kui kauaks ta Kristiine turule kauplema jääb, olevat talupidaja otsustada. Tollel aga olevat Tallinnas praegu üsna mitme kauplemiskoha vahel valida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles