Tallinna eelarve läbis volikogus esimese lugemise

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu hoone.
Tallinna linnavolikogu hoone. Foto: Peeter Langovits

Linnaeelarve esimesel lugemisel asja siulise arutamiseni ei jõutudki, sest volinikke oli unustatud teavitada sellest, kus neil on võimalik tutvuda eelarve enam kui 300-leheküljelise seletuskirjaga.


Linnapea Edgar Savisaare sõnul hindas linnavalitsus järgmise aasta eelarve koostamisel linna võimalusi kainelt ning ei andnud soovunelmate sissekirjutamise kiustatusele järele.

«Samas suutsime hoolimata hetke üsna piiratud võimalustest koostada siiski üsnagi asjaliku eelarve eelnõu, mis tagab eelolevate aastate tegevustele kindla jalgealuse,» ütles Savisaar volikogus esinedes.

2012. aasta linnaeelarve üldmaht on 474 miljonit eurot ehk ligi üks protsent rohkem kui käesoleva aasta eelarve. Järgmise aasta eelarvesse on kavandatud tulusid kokku 444,5 miljonit eurot – sealhulgas üksikisiku tulumaksust 233 miljonit, maamaksust 23 miljonit, kaupade ja teenuste müügist 64 miljonit ning erinevate toetustena 105 miljonit eurot.

Opositsioonilised linnavolinikud heitsid linnavalitsusele ette, et lubadus eelarve lahtikirjutamise kohta on täitmata. Siiski oli volikogu istungi materjalide seas eelarve eelnõu lisas 64 lehekülje pikkune eelarve rahade jaotus.

Sotsiaaldemokraat Jaak Juske tegi istungi alguses ettepaneku eelarve arutelu istungi päevakorrast välja võtta, sest linnavolinikud pole lubadustest hoolimata eelarve mahukat seletuskirja saanud. Keskerakondlased hääletasid Juske ettepaneku maha.

Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra juhtis volikogu tähelepanu ka sellele, et Tallinna veebilehel on 2012. aasta linnaeelarve 337-leheküljeline seletuskiri. Paraku oli unustatud linnavolinikke sellest teavitada. Nii möödus eelarve esimene lugemine tühjalt kõmisevate sõnavõttude ja poliitiliste avalduste tähe all. Eelarve sisulise arutamiseni täna ei jõutudki.

Eelarve teine ja kolmas lugemine ehk eelarve vastuvõtmine toimub volikogu järgmisel korralisel istungil, 15. detsembril. Enne teist ja kolmandat lugemist on kõigil volinikel õigus esitada eelarveprojekti muudatusettepanekuid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles