Tallinna eelarve: käpuli maas või jalad ämbris

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Opositsioon ja kodanikeühendus annavad Tallinna tuleva aasta eelarvele hävitava hinnangu juba enne eelarvearutelu algust.


Linnapea Edgar Savisaar ütles hiljutisel pressikonverentsil, et kuna viimasel ajal on kombeks eelarvetele nimesid panna, siis Tallinna 2012. aasta eelarve nimi võiks olla «Jalad maas».

MTÜ Kodaniku Hääl arvates võiks eelarve nimi olla pigem «Jalad ämbris». MTÜ juhatuse liikme Tarmo Treimanni sõnul on 2012. aastal eelarvesse planeeritud lasteaedade investeeringute rahast see
osa, mis tuleneb otseselt linnaeelarvest (1,8 miljonit eurot) veelgi väiksem, kui kodanike eelnõuga lasteaedade jaoks soovitud summa. «Rääkimata sellest, et nimetatud 1,8 miljonit eurot on taas kord vähem, kui näiteks Tallinna Televisiooni Sihtasutusele eraldatav summa 2,41 miljonit eurot,» ütles Treimann.

«Eelnevale tuginedes ei saa väita, et linn oleks oma prioriteedid kuidagi ümber vaadanud, pigem korjatakse lisaraha erasektorist ja lastevanemate rahakotist kui eraldatakse raha oma eelarvevahenditest, mille eest eelistatakse pigem kütta tühja Linnahalli, püstitada purskkaeve ja pidada sihtasutust Tallinn 2011 millegipärast üleval ka aastal 2012, kuigi kultuuriaasta on siis lõppenud,» lisas Treimann.

Linnavolikogus opositsioonis olevate sotside hinnangul väärib Tallinna eelarve aga nime «Käpuli maas». «Sotsiaaldemokraatide hinnangul on Tallinna järgmise aasta eelarvekava kujundanud Toompea ja all-linna tülgastavaks muutunud vastasseis, millest enim kannatab lihtne tallinlane. Kauaaegne riigivalitsuse töö hakkab lõpuks vilja kandma. Reformierakond on püüdnud viimaste aastate vältel erinevate käikudega linnavalitsusele kaikaid kodaratesse loopida. Selle tulemusena kannatavad täna ja ka uuel aastal kõik Tallinna valdkonnad. 2009. aastal lõpetas riik programmi Igale lapsele lasteaiakoht, vähendati linnale üksikisiku tulumaksust laekuvat osa, tõsteti makse. Lisaks mängiti linn üle müügimaksu ja maamaksuga. Ja eks neid näiteid võib veel tuua,» rääkis volikogu SDE fraktsiooni liige Lauri Laats.

«Vaatamata sellele, et riigivalitsuse poolt on tehtud mitmeid kohalikke omavalitsusi raskesse seisu pannud otsuseid, ei saa me kindlasti heaks kiita linnavalitsuses poolt esitatud kujul Tallinna 2012. aasta eelarvekava. Sotsiaaldemokraatidel on eriti kahju, et linnavalitsus on jällegi jätnud hooletusse haridusvaldkonna. Isegi eelmisel kuul juhtunud traagilisest sündmusest ei võetud õppust. Nii eraldab linn uuel aastal lasteaedade remondiks vähem raha kui Tallinna TV ülalpidamiseks. Taolised eelarveprioriteedid linnavalitsusele au ei tee,» nentis Laats.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul tuleb linnal uuel aastal rohkem panustada ka teede-ehitusse ja ühistranspordisüsteemi töös hoidmisse.

Tallinna 2012. aasta eelarve esimene lugemine on linnavolikogus täna õhtul, eelarve plaanitakse vastu võtta volikogu 15. detsembri istungil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles