Lasnamäe ühistud juurutavad parkimistrahve

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäel võib võõra õue peale parkimise eest trahvi saada.
Lasnamäel võib võõra õue peale parkimise eest trahvi saada. Foto: Liis Treimann

Mitme Lasnamäe korrusmaja juures on hoiatav silt, et parkimine lubatud vaid vastava korteriühistu loal ning võõrastele võidakse ühistu maal parkimise eest mitmekümne euro suurune trahv teha.


Niisugused sildid on näiteks Kivila 5 maja esise parkla juures. Kuna korteriühistu parkla kõrval asub avalik tasuta parkla, mis on mõeldud kõrvalasuva avaliku mänguväljaku külastajatele, siis on nii mõnigi autoomanik leidnud klaasipuhastaja vahelt hoiatuse või niinimetatud leppetrahvi.

Lasnamäe linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu sõnul tellivad parkimised korraldamist erafirmadelt sellised ühistud, kes on «Hoovid korda» projekti raames linnalt tähtajatuks kasutamiseks tasuta maad saanud ning ka ise selle korrastamisse investeerinud. «Ja kui inimesed peavad territooriumi korrastamise eest maksma ja seda ise korras hoidma, siis tellitaksegi parkimise korraldamine mõnelt erafirmalt, kes võõrad elanike parklast eemal hoiaks. Sest korteriühistu liikmed leiavad, et kui meie maksame, siis ei ole võõrastel vaja siin parkida,» rääkis Karu.

Niisugune asi toimib tema sõnul praegu kolme-nelja elamu juures. Linnaosavalitsusel on sellega nii palju pistmist, et ametnikud peavad asja inimestele selgitama. Enamasti tunnevad kõrvalmaja elanikud huvi, et mis õigus on naabritel nii toimida.

Ka Kivila 5 elamu esine parkla on Karu sõnul igati korrektselt rajatud. Hiljuti selgus siiski, et üks liiklusmärk oli seal paigutatud nii, et see eksitas parkijaid ja kuulutas ka osa mänguväljaku juurde kuuluvast parklast ühistu omaks. Linnaosavalitsuse nõudmise peale peaks märk tänaseks õiges kohas olema. «Seal on tegelikult lihtne vahet teha. Mänguväljaku parkla on murukiviga kaetud ja seal võivad kõik tasuta parkida,» selgitas Karu.

«See on autojuhtidele väike õppetund. Ükskõik, kus pargitakse või peatutakse, tuleb ikka liiklusmärke jälgida. Me arutame kindlasti seda asja veel transpordiametiga ja laseme neil oma seisukoha öelda, et millised õigused peaksid korteriühistutel parkimise korraldamisel olema,» lisas ta.

Europark Estonia OÜ arendusjuhi Lauri Kasperi sõnul pakub nende firma juba ammu ühistutele sellist teenust. «Paigaldame parklasse vastava märgistuse, haldame ühistu parkimislubasid, vajadusel hooldame parkimisala. Ja muuhulgas selgitame välja need sõidukid, mis ei tohiks ühistu parklas parkida ja kutsume nende juhid korrale,» rääkis Kasper.

Lasnamäel on tema sõnul probleem peamiselt selles, et kohti on vähe ja kõrvalmaja elanik võib oma auto naabri õuele parkida. Kesklinnas on ühistud hädas sellega, et tasulisel parkimisalal töötavad inimesed otsivad endale võõrastes hoovides tasuta parkimiskohti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles