Kuuse peremees: asi pole mitte kuuses, vaid algelises paigaldamises

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune pealinna esijõulupuu on juba kaks korda ümber kukkunud.
Tänavune pealinna esijõulupuu on juba kaks korda ümber kukkunud. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tallinna Raekoja platsile oma kuuse loovutanud Hillar Klausi kinnitusel polnud linna esijõulupuuks saanud kuusel häda midagi, selle murdumise põhjuseks peab ta oskamatut paigaldamist ning suure puu jaoks sobimatut süvist. Mehe meel on puu murdumisest nii mõru, et ta loobus oma plaanist tulla kuuske Raekoja platsile vaatama.

«Ega kuuses ei ole asi. Tegelikult on nii, et kui nad tahavad nii suuri kuuski panna, siis peaks see auk, kuhu sisse ta läheb, olema suurem,» rääkis 74-aastane Klaus, kes oma talu maadel Kuusalu vallas Hirvli külas kasvanud kuuse pealinnale loovutas.

Mehe arvates pole midagi imestada, et 4,5-tonnine kuusk ümber kukub, kui tüve alumine ots lõigatakse 36-sentimeetriseks ning see pannakse kõigest 1,3 meetri sügavusse auku.

«Esimene kord lõikasid nad kiilu tehes sisse. Seda oli nii teles kui lehes näha, et saemees lõikas veerand puud läbi,» sõnas Hindreku talu peremees. «Aga ma ei tea, kas seal tõesti nii suur torm oli, et ta nüüd uuesti pikali kukkus,» lisas ta.

Raekoja platsile pandud puu paigaldamist iseloomustas Klaus väljendiga «täiesti algeline värk». «Nüüd ma vaatasin televiisorist , et puu oli igasuguste lauajuppide ja kiiludega kinnitatud. Ega siis niimoodi suurt kuuske ei panda,» imestas mees.

Klausi sõnul ei kinnita ta oma kodust jõulupuud ka kiiludega. «Sel (kodusel jõulupuul – toim) on korralik jalg, et lapsed võivad ümber joosta ja tirida, aga see ei kuku ümber.» Raekoja platsi jõulupuu puhul aga püüti puud kiiludega paigal hoida ning kui see tuulega natukene külili vajus, siis murdus ära «Seal pole mitte midagi imestada, ega siis nii ei saa. Oleks ta mingi 20 kilo, aga see on ju 4,5 tonni,» tõdes taluperemees.

Klaus kinnitas, et tema kuusk oli ilus ja terve. «Kui puul oleks midagi viga olnud, siis oleks ta seest pruun. Aga sel oli ju murdumiskohast näha, et täitsa elus puu,» sõnas ta ja lisas, et «kui saega sisse lõikad, siis ega see puu süü ei ole.»

67-aastase kahara kuuse eest maksis Tallinna linn Klausile 650 eurot. Mehe sõnul pakub linn hinna ja nüüd tagantjärele on talle öeldud, et varasematel aastatel on esindusjõulupuu eest rohkem makstud. «Ma ütlesin, et mul pole sellest midagi. Oleks ma teadnud, et neil pole lasteaedadele remondiks raha anda, siis ma oleksin selle raha kinkinud mõne lasteaia arvele,» rääkis mees.

Esialgu oli Hindreku talu peremehel plaan pealinna tulla ja oma kuuske Raekoja platsil imetleda, aga nüüd on ta sellest loobunud. «Mul on nii kurb meel, et nüüd ma sinna küll enam minema ei hakka.» Küll lubas ta helistada puu paigaldanud Kesklinn Parkide ülemusele, et uurida, milles asi, et puu püsti ei püsi. «Kui nad seda tööd on aastaid teinud, siis peaks ju oskajad mehed olema,» arutles Klaus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles