Õnnelik õnnetus tõi halli sügispäeva elevust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusk Tallinna Raekoja platsil kukkus ümber. Inimesed juhtunus kannatada ei saanud, pildil teevad turistid nalja.
Kuusk Tallinna Raekoja platsil kukkus ümber. Inimesed juhtunus kannatada ei saanud, pildil teevad turistid nalja. Foto: Liis Treimann

Keset päist päeva Raekoja platsil ümber kukkunud jõulukuusk ehmatas inimesed hetkeks ära, kuid peatselt asendus ehmatus rõõmsa elevusega.


«Kõigepealt natuke ragises ja vajus lava poole pisut viltu. Ja siis langes maha. Valgust oli kohe palju rohkem,» rääkis õnnetuse ajal Raekoja platsil askeldanud Jaan.
«Ma seda raginat ei pannudki tähele. Aga naiste kisa peale vaatasin ja nägin, et kuusk maas. Esimene mõte oli, et keegi sai nagunii pihta, aga kui lähemale läksime, siis seal juba tänati jumalat, et kedagi all ei olnud,» lisas tema kaaslane.

Esimene ehmatus asendus kiiresti rõõmsa elevusega, et tumehallil novembripäeval midagi ebatavalist toimub. Platsil viibijad ja sinna saabujad asusid kohe üksteist ümber kukkunud jõulupuu juures jäädvustama. Erilist rõõmu paistis ümber kukkunud jõulupuu pakkuvat turistidele, kes valjuhäälselt asja arutasid.

Mõnel inimesel aga võttis õnnetus silma märjaks. «Küll on kole. Ma tulingi siia just jõulupuud vaatama. Vaatan ja vaatan, ja polegi kuuske,» rääkis üks vanaproua, kes jõudis Raekoja platsile natuke aega pärast õnnetust. Mõne aasta vanune poiss ei tea, kas nutta või naerda. Kui kuuse poole vaatab, tuleb suu ümber nutuvõru, aga kui teisele poole, kus ema sõbrannaga juttu ajab, läheb nägu taas naerule.

Teisel pool kuuske seisavad kolm last ja laulavad surmtõsiselt: «Oh kuusepuu, oh kuusepuu… kui haljad on su oksad». Tehniliselt on neil ju õigus, oksad on tõepoolest haljad. Ja pealiskaudsel uurimisel paistab, et puu raskuse all polegi neid eriti palju murdunud.

Rõõmsameelne inglisekeelne seltskond, kes võiks mahtuda mõiste «Briti poissmehed» alla, poseerib üksmeelselt kuuse taustal fotograafidele. Paar meest heidavad kuuse okste alla pikali ja etendavad ohvreid. Rahval on lõbu laialt. Siis tormab kohale vihane neoonvestis turvamees. «No mis te nüüd siin pildistate! Homme on kõik lehed seda jama täis». Inglased teevad kahetsevad näod ette ja eemalduvad.

Homseks jõuluturu avamiseks valmistuvatel kaupmeestel pole aega ammulisui kuuske vahtida. Platsil olevates majakestes käib kibe töö – seatakse end putkades sisse ja pakitakse kaupa lahti. Enne homset avamist ei tohi keegi midagi müüa, aga kes see ikka euromünte näpu vahel veeretavale turistile ära ütleb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles