Tallinnas kontrolliti 77 tühja hoonet ja 79 seal viibinud isikut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjalt seisvad majad kipuvad põlema minema.
Tühjalt seisvad majad kipuvad põlema minema. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja prefektuur, Põhja-Eesti päästekeskus, Tallinna munitsipaalpolitsei ja Tallinna linnavalitsus korraldasid eile õhtul Põhja-Tallinnas ja kesklinnas reidi, et kontrollida tühjade hoonete tuleohutust ja ligipääsetavust, hinnata majade seisukorda ja kaardistada neis elavaid või viibivaid ebaseaduslikke elanikke.

Kokku kontrolliti 77 erinevat hoonet ja 79 isikut. Politseijaoskonda tuli kainenema toimetada üks inimene. Põhja prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo töötajad võtsid kaasa kolm isikut, kuna nende elamisload olid kehtetud.

Reid näitas, et regulaarse kontrolli ja majaomanike suurema tähelepanu tõttu on tühjade hoonete seisukord aastate jooksul küll paranenud, kuid hoolimata paljude majaomanike püüdest vara nõuetele vastavalt sulgeda, leidub siiski sissepääsuvõimalusi ja neid kodutud ka kasutavad. Nad hõivavad omavoliliselt võõra maja, kuuri või garaaži ning siis on tulekahju kerge tulema – põhjuseks hooletus lahtise tulega ümberkäimisel, suitsetamine, isepaigaldatud elektrijuhtmed või tuleohtliku kütteseadme kasutamine.

2011. aastal on Tallinnas tühjades hoonetes olnud 113 tulekahju, hukkus üks inimene. 2010. aastal põlesid tühjad hooned Tallinnas 106 korral, tulekahjudes kaotas elu kaks inimest.

Tallinna tühjade hoonete registris on 231 tühja rajatist, neist 82 paikneb kesklinna piirkonnas ja 38 Põhja-Tallinnas. Registris olevate hoonete arv muutub pidevalt - neid lisandub, osa lammutatakse või renoveeritakse.

Tallinna tühjade hoonete registri koostamist alustasid Põhja-Eesti päästekeskuse menetlusbüroo ametnikud 2007. aassta lõpus koostöös linnaosavalitsuste, politsei ja munitsipaalpolitseiga.

Seadus kohustab ehitise omanikku sulgema kasutusel mitteolevate ehitiste välisseintes olevad ukse-, akna- ja muud avad või tõkestama mingil teisel viisil kõrvaliste isikute sissepääsu. Avade sulgemisel ei ole mõistlik kasutada selliseid materjale nagu vineer, kile, traat või tuuletõkkeplaat.

Korralikult suletud ja kontrolli all peavad olema ka kasutusel olevate hoonete juures asuvad ehitised nagu kuurid, keldrid, garaažid, lehtlad, kasvuhooned või grillmajad.

Kõrvalistest inimestest tühjades hoonetes saab teatada Tallinna abitelefonil 1345, pääste infotelefonil 1524 või politseile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles