Aktiivsed lapsevanemad ei mõista haridusametniku tõrjuvat suhtumist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai ja Raeküla lasteaia talgupäev.
Mai ja Raeküla lasteaia talgupäev. Foto: Erakogu

Sama lasteaedade kuraator, kes möödunud nädalal pälvis meedias tähelepanu ükskõikse vastusega Laagna Rukkilille lapsevanema murekirjale, koostas kevadel teisegi paljutähendusliku kirja, mis tekitas heatahtlikes lapsevanemates pettumust. Aktiivsed linnakodanikud on arusaamatuses, miks neisse suhtutakse kui ähvardavasse ohtu, kes tuleb eemale peletada.

Kevadel saatis Teeme Ära talgumeeskond koos algatusega «Raha lastele» ja Tallinna lasteaedade hoolekogude liiduga lasteaedadele ja lapsevanematele üleskutse teha 7. mai talgupäeva raames ka oma lasteaias kevad- ja remonditöid. Rõõmsas kirjas anti soovitusi tööde paremaks korraldamiseks ning loetleti soodustusi, mida eri firmad on lubanud – näiteks tasuta värve, pintsleid, silikoone ja muud.

Nädalake pärast üleskutset potsatas aga lasteaiajuhtide e-postkastidesse haridusameti vanemspetsialistilt Anne Targemilt kiri: «Lasteaedades levitatakse alljärgnevat üleskutset, mistõttu on meie poole pöördutud küsimusega, kuidas peaks sellega toimima. Oleme välja selgitanud, et eelnõu, mida levitatakse kui Tallinna linnavolikogu otsuse eelnõu, ei ole linnavalitsuse algatatud ning sel ei ole mingit seost ei linnapea, volikogu esimehe ega haridusametiga. Seetõttu on käesolev info eksitav ning me ei palu ega soovita sellega tegeleda,» kirjutas Targem kogu alushariduse osakonna nimel.

Olgu mainitud, et kirjas polnud kordagi üleskutset nimetatud eelnõu toetada, sellega tutvuda vms. Kiri puudutas puhtalt vaid talguid.

MTÜ Kodaniku Hääl esindaja Brit Kerbo oli haridusameti kirjast kuuldes äärmiselt pettunud. «Meil jäi mulje, et meie saatsime üleskutse talgutel osaleda, mis oli kirjas ju selgelt näha, mille peale alusharidusosakond vastas eelnõu tekstile viidates, et ei sobi sellega tegeleda. Ma saan aru küll, et need asjad kokku ei käi ja päris otse küll ei öeldud, et ärge talgutel osalege, kuid meie kirja peale nii vastata oli minu hinnangul tahtlik eksitamine,» ütles Kerbo.

Seda, kui paljud lasteaiajuhid haridusameti kirja tõttu talgutel osalemast loobusid, ei osanud Kerbo arvata. «Tegelikult mitukümmend lasteaeda ikkagi osales ka. Kurb on aga see, et on näha, et lasteaedades on abikäsi vaja ja aidata asju paremaks teha, kuna linn sellega hakkama ei saa, siis aga tehakse selline kuri kiri.»

Haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar ütles, et kiri saadeti vastuseks lasteaiajuhtide küsimustele.
«Kuna paljud lasteaiajuhid pöördusid haridusameti poole küsimusega, kas nad peavad oma lasteaias planeeritud talgupäevade ajad ära muutma, siis vastaski haridusamet nii, nagu näha oli. Kuna kiri sisaldas ebatõest väidet, nagu oleks tegu olnud Tallinna Linnavolikogu otsuse eelnõuga, ei palunud ega soovitanud haridusamet sellega tegeleda. Nagu ka allolevast Anne Targema kirjast näha on, ei ole haridusamet mitte sõnagagi maininud, et talguid ei tohiks korraldada,» sõnas Jürisaar.

Üleskutse talgupäevale polnud ka Kerbo sõnul seotud rangelt kindla «Teeme ära» talgupäevaga, pigem laiemalt mai alguse kevadkoristusperioodiga. «Oli küll neid, kes tegid talgud päevi varem või hiljem, mil sellele lasteaiale rohkem sobis. Meie viisime nad lihtsalt kokku toetajatega, kes olid valmis värve ja istikuid annetama.»

Ka kirjas oli mainitud, et lasteaia talgupäev võib toimuda ka mõnel muul 7. maile lähedal asuval päeval.

«On arusaadav, miks eksitava kirjaga püüti meie algatust diskrediteerida – see polnud ju linna algatus. Meis kui kodanikualgatuses nähti algusest saati pigem kui vaenlast,» sõnas Kerbo. Suhtumine pole tema arvates tänaseni muutunud. «Ma ei oskagi öelda, miks see nii on, et linnakodanikud, kelle esindamiseks on isikud linnavalitsusse valitud, neile nii ohtlikud tunduvad,» imestas ta.

-
LASTEAEDADELE SAADETUD ÜLESKUTSE

Hea lasteaiapere ja lapsevanem

Teeme Ära talgumeeskond, algatus “Raha lastele” ja Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit kutsuvad lasteaedade töötajaid ja lapsevanemaid 7. mail osa võtma Teeme Ära 2011 talgupäevast. Üheskoos saavad jõukohased remondi- ja kevadtööd kergemini tehtud, et päikeselist värskust jaguks lasteaiarühma või mänguväljakule.

Teeme sellest päevast toreda koostegemise kogu perele, kus talgurõõmu leiaksid kõik pereliikmed.
Tillukesed talgulised saavad sel päeval oma vanemaid ja kasvatajaid rõõmustada kas tööd tehes või mängides ning joonistades.

Et talgud toredasti meelde jääksid, ootame Teeme Ära talgupäevast laste joonistusi, et nendest peagi avalik näitus üles panna.

Talgujuhil soovitame koos kasvatajate või vanematega vajalikud tööd enne talgupäeva läbi mõelda, et talgutel oleks igale kätepaarile sobiv tööjärg olemas. Kui tarvis, paluge talgulistel kodust vajalikke tööriistu või abivahendeid kaasa võtta (rehad, harjad, haamrid, labidad, värvipintslid, töörõivad jne). Ehk õnnestub lasteaial pisut remondiraha leida või üheskoos vanematega vajaliku värvi või kruvide tarvis väike korjandus läbi viia.

Algatus “Raha lastele” on leidnud ka lahkeid toetajaid, kelle kaubavalikust või soodustustest võib teil talgupäeva läbiviimisel abi olla.
Sadolin on lubanud tasuta värve ning Sadolini Värvikeskus 25-50% allahindlust.
Krimelte pakub tasuta PENOSIL silikoone ja ehitusvahtu.
Bauhaus‘ilt oleme saanud koguse erinevaid toonitud värve ja pintsleid, värvirulle.

Tallinna lasteaedade talgujuhtidelt ootame kuni 30.aprillini teateid, milliseid abivahendeid just nende talgutel tarvis läheks.
Talgujuhtidega võetakse ühendust, et võimalike toetuste ja soodustuste kohta täpsemat teavet anda.

Toetusi puudutava info oleme koondanud Teeme Ära Toetajad rubriiki.
http://rahalastele.ee/teeme-ara/toetajad/

Lasteaia talgupäev võib toimuda ka mõnel 7.maile lähedal asuval päeval.

Registreeri talgud www.teemeara.ee

Aktiivset kaasalöömist ja toredat talgupäeva soovides

Teeme Ära talgupäeva meeskond
Algatus “Raha lastele”
Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit

Kõigi küsimuste ja toetuste kohta annavad infot Tallinna lasteaiatalgute koordinaatorid:
Indrek Tammoja, tel 508 8665, indrek@tuunikala.ee
Kristine Pitk, tel 511 5773, kristine.pitk@smail.ee

Tallinna laste joonistusi ootavad meie lasteaiatalgute koordinaatorid – andke märku, millal võiksime Teie juurest läbi tulla ja pildid kokku koguda.
Väljastpoolt Tallinna tulevaid laste joonistusi ootame aadressil:
TEEME ÄRA, Eesti Külaliikumine Kodukant
Sirge tn 2
10618 Tallinn
-

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles