Tallinna lisandub tuleval aastal kaks skulptuuri

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninga aeda kavandatav «Tuli lipp».
Taani kuninga aeda kavandatav «Tuli lipp». Foto: Raigo Pajula

Linna 2012. aasta eelarve projekt näeb ette  kahe uue skulptuuri paigaldamise linnaruumi.


Lasnamäele ehitatava kiriku ette pannakse 40 000 euro eest patriarh Aleksius II büst, mille autorid on Aleksandr Litvinov ja Oleg Žemtšugov. Taani kuninga aeda hakkab kaunistama skulptuur «Tuli lipp», mille autorid on Mari Rass ja Liina Stratskas. Selle hinnaks on määratud 74 750 eurot.

Lisaks näeb järgmise aasta eelarve ette veel Tondil langenud ohvitseride mälestusmärgi ning Balti keti mälestusmärgi projekteerimistööd. Kummagi jaoks on eraldatud 20 000 eurot.

MTÜ Tondi SK Ajalooklubi esimees erukolonelleitnant Jaak Haud tegi ettepaneku rajada endise Tondi Sõjakooli maa-alale langenud ohvitseride memoriaal. Alates 1920. aasta maist kuni 1940. aasta juunini tegutsesid Tondi tänava kasarmulinnakus Eesti Vabariigi Kõrgem Sõjakool, Sõjakool, Sõjaväe tehnikakool ja Lahingukool. Kahe aastakümne jooksul lõpetasid selle praktiliselt kõik 1940. aasta juunipöörde ajal teenistuses olnud kaadri- ja reservohvitserid. Seniste uurimisandmete põhjal hukkus neist ja erus olevatest ohvitseridest võitluses või kaotas elu repressiivorganite käe läbi aastatel 1940-1991 ligi 1400 ohvitseri.

23. augustil 1989 toimus aktsioon «Balti kett», mille käigus hinnanguliselt kuni kaks miljonit inimest ühendasid oma käed Tallinnast Vilniuseni, nõudes vabadust Balti riikidele. 2009. aasta juulis kanti Balti kett UNESCO Maailma mälu registrisse. Praegu kaalutakse mälestusmärgi rajamist Pärnu ja Viljandi maantee ristmiku äärde.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles