Linnavalitsus esitab volikogule lahtikirjutatud eelarve

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus lubab sel aastal esitada volikogule korralikult lahtikirjutatud eelarve projekti.


Möödunud aastal esitas linnavalitsus volikogule ülilakoonilise eelarve, mis mahtus ära vaid paarile paberilehele ning kus oli ära toodud vaid kõige üldisem rahajaotus. Raha täpsem jagamine delegeeriti linnavalitsusele. Niisugune käitumine põhjustas volikogu opositsiooni seas tugevaid proteste.

Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra ütles tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil, et kuigi seadus lubab omavalitsustel nüüdsest esitada oma eelarve ühele A4 lehele mahtuva tabelina, ei ole Tallinn siiski seda teed läinud ning linnavolikogule esitatakse eelarve 42 lehel lahti kirjutatuna.

«Sellele lisandub volikogus eelarve lugemise ajaks tavapärane mahukas seletuskiri, millest möödunud aastal väga paljud puudust tundsid,» lubas Kendra.

Möödunud aastal said linnavolinikud eelarveprojektist teada, et näiteks linnakantselei kulud on tuleval aastal 224 422 000 krooni, millest töötasudeks kulub umbes 73 582 000 krooni ja amortisatsioonikuludeks umbes 15 000 000 krooni. See oli kõik, mida volinikud nimetatud alajaotuse kohta teada said. Milleks kulub ülejäänud ligi 14 miljonit krooni, mis linnakantseleile eelarves ette on nähtud, jäigi linnavolinikel teadmata.

Tänavust linnaeelarvet menetles Tallinna võim möödunud aasta septembris kiirkorras, võites niimoodi valitsusega peetud võidujooksu müügimaksu pärast. Nimelt kavandas valitsus müügimaksu kaotamise eelnõu ning kui Tallinna eelarve oleks vastu võetud pärast vastavat seadusemuudatust, oleks Tallinn pidanud juba sel aastal müügimaksu kogumisest loobuma.

Kuna Tallinn sai oma eelarve koos sinna sisse arvestatud müügimaksust laekuva tuluga valmis enne, kui riigikogu jõudis müügimaksu kaotada, võis linn veel käesoleva aasta jooksul müügimaksu koguda. Vastasel juhul oleks pidanud riik Tallinnale saamata jääva maksutulu hüvitama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles