Sõidujäneste hellitamine ei õigustanud ennast

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletikontroll.
Piletikontroll. Foto: Toomas Huik

Selle aasta esimesel poolel ei teinud Tallinna piletikontrollid bussijänestele trahvi, vaid käskisid neil pileti osta.


Nii loodeti suurendada ühissõidukite piletitulu. Paari esimese kuu jooksul piletitulu suurenes, kuid hiljem see tegutsemisviis ei õigustanud ennast, selgub munitsipaalpolitsei ameti aruandest linnavalitsusele.

Teisel poolaastal pöörduti varasema kontrollimeetodi juurde tagasi ja kõiki piletita sõitjaid sõitjaid hakati jälle trahvima. Aasta alguse leebusest hoolimata on tänavune jänestele tehtud trahvide hulk varasematest aastatest suurem. Määratud trahvide kogusummast 483 610 eurost on praeguseks laekunud 216 998 eurot.

Mupo on pisut trahvinud ka libataksojuhte. Kohtule esitatud asenduskaristuste määramise taotlused piraattaksojuhtide maksmata trahvide asendamiseks arestiga on küll parandanud trahvide laekumist, kuna osad trahvisaajad eelistavad trahvi äramaksmist arestimajale, kuid vaatamata sellele on trahvisummadeks määratud 38 647 eurost laekunud vaid 6990 eurot.

Tubakaseaduse alusel on määratud 8876 eurot trahvi, millest on laekunud 6582 eurot. Ehitusseaduse ja kaubandustegevuse seaduse alusel korraldatud menetluste arv on võrreldes eelmise aastaga kahekordistunud. Ehitusseaduse alusel määrati möödunud aastal trahve kokku 4815,10 eurot ja sel aastal 13 101 eurot.

Tublisti on kasvanud ka kaupmeestele määratud trahvisummad. Kaubandustegevuse seaduse alusel määratud trahvide summa oli 2010. aastal 9040,30 eurot ja 2011. aastal 23 881 eurot.

Liiklusrikkumiste ehk valesti parkimiste eest on mupo tänavu 1. jaanuarist kuni 27. oktoobrini määranud 9997 hoiatustrahvi, kokku on liiklussüütegude eest määratud trahve summas 227 682 eurot. Sellest on laekunud 188 425,21 eurot. «Sisemise ressursi arvelt on võimalik liiklusrikkumiste menetluste arvu suurendada,» kirjutab mupo juht Monica Rand oma aruandes.

Munitsipaalpolitsei ametnikud võivad trahvida 14 seaduse vastu eksijaid.Need on kohaliku omavalitsuse korralduse seadus, alkoholiseadus, pakendiseadus, karistusseadustik, jäätmeseadus, liiklusseadus, ühistranspordiseadus, kaubandustegevuse seadus, tubakaseadus, ehitusseadus, looduskaitseseadus, maapõueseadus, ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seadus ning reklaamiseadus. Mupos menetlevad väärtegusid 121 ametnikku viies osakonnas. Käesoleval aastal on amet menetlenud rikkumisi 10 seaduse alusel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles