Vitsut tahab trammipeatust ümber nimetada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut esitas täna volikogu menetlusse eelnõu, mis näeb ette 3. liini trammide liikumissageduse suurendamise ning Tallinna Ülikooli ees oleva Kreutzwaldi trammipeatuse ümbernimetamise Tallinna Ülikooli peatuseks.


Volikogu esimees ei lase ennast segada ka sellest, et linnavalitsuses on mõlemat ettepanekut analüüsitud ning need ebasobivateks kuulutatud.

Mõlema probleemi lahendamist palus Vitsutilt Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land. Trammiliinil nr 3 vähendati liiklust suvel seoses väiksema koormusega. Nüüd soovib ülikool sõidugraafiku tihendamist Kadrioru suunal tööpäeviti kella 9.30-st kuni 14.30-ni, kui seal sõidab kõige enam Tallinna Ülikooli üliõpilasi ja õppejõude.

Peatuse uus nimi aga lihtsustaks Vitsuti hinnangul ülikooli külaliste ja avalikel üritustel osalejate orienteerumist. Liiati on Kreutzwaldi nimi eksitav, sest sellenimeline tänav asub peatusest kaugel. Kui Land soovis peatuse nimeks Ülikooli, siis Vitsut leidis, et täpsuse huvides võikski peatuse nimi olla Tallinna Ülikooli.

Abilinnapea Taavi Aas teatas möödunud nädalal volikogule, et linnavalitsus ei toeta kumbagi ettepanekut. Aasa kinnitusel on linna nimekomisjon Kreutzwaldi peatuse ümbernimetamist arutanud nii umbes kord aastas.

«Komisjon on seisukohal, et võimaluse korral tuleks vältida asutuste ja organisatsioonide järgi nime andmist, sest viimased võivad oma asukohti/nimesid muuta ning nimi peaks eelkõige olema seotud kohaga. Komisjon ei nõustunud Tallinna Ülikooli väitega selles osas, et linnatranspordi peatuste nimetamine on Tallinnas levinud praktika. Pigem on tegemist harvaesinevate eranditega, mis tulenevad enamasti parema nimevariandi puudumisest. Antud juhul on võimalik jätta peatusele lähedalasuva Kreutzwaldi tänava nimi, mis on olnud pikka aega kasutusel ja juurdunud,» selgitas Aas oma kirjas Vitsutile.

«Nimekomisjon rõhutab ka, et Tallinna Ülikooli tähendus on märksa laiem kui hoone, mille ees peatus asub, lisaks on Tallinnas teisigi ülikoole, mistõttu oleks linnakodanikel ja linna külalistel raske selle peatusenime järgi linnaruumis orienteeruda. Eeltoodut arvesse võttes ei ole nimekomisjoni hinnangul õigustatud Kreutzwaldi trammipeatuse ümbernimetamine Ülikooli peatuseks,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles