Sarapuu: Tehnika tänava kastaniallee tuleb kaitse alla võtta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnika tänava kastaniallee.
Tehnika tänava kastaniallee. Foto: Uwe Gnadenteich

1950. aastatel rajatud Tehnika tänava hobukastaniallee on ainulaadne terves Eestis ning linnavalitsus on alustanud tööd allee kaitse alla võtmise suunas, vastav ettepanek tehakse ka Eesti Looduskaitse Seltsile.


Ettepanek Tehnika tänava allee kaitse alla võtmiseks laekus juba nelja aasta eest, 2007. aastal, kui linnavalitsusse tuli vastavasisuline avaldus linnakodanikult. «Avalduse peamiseks sõnumiks oli see, et Tallinna üks terviklikum ja pikim allee tuleks kaitse alla võtta ja kindlustada selle säilimine,» lausus abilinnapea Arvo Sarapuu.

Keskkonnaameti hinnangul oli tegemist põhjendatud ettepanekuga ja 2009. aastal telliti ekspertarvamus allee kaitse alla võtmise eelduste kohta ning selle koostas dendroloog Olev Abner.

«Ekspertiisi tulemusena selgus, et alleel on kaitse alla võtmise eeldused – objekt on haruldane, tüüpiline, ning omab ajaloolis-kultuurilist ja esteetilist väärtust ning tähtsust linnaruumi ilmestamisel,» ütles Sarapuu.

Abilinnapea sõnul tekkisid aga koheselt ka mõningad küsimused ning tunti muret, et kas kaitse alla võetakse nüüd puud või kastaniallee tervikuna. Abilinnapea selgitab, et kaitse alla võtmise eesmärgiks on allee säilitamine, mis eeldab olemasolevate puude seisundi halvenemisel nende asendamist. «Asendamise lahendused töötatakse välja kaitsekorralduskavas, aga seda alles siis, kui antud objekt on kaitse alla võetud,» märkis Sarapuu.

Abilinnapea Arvo Sarapuu, kes seisab hea ka selle eest, et Tallinna linn saaks 2018. aastal Euroopa Rohelise pealinna tiitli, ütleb, et sellise allee säilitamine on äärmiselt vajalik. «Allee, mis koosneb 442 puust ja on ligemale kaks kilomeetrit pikk – on rongiga reisijatele esimeseks märguandeks Tallinnast kui rohelisest pealinnast,» tõdes abilinnapea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles