Juske: kõik taandub kroonilisele rahanappusele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed
Lasteaialapsed Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu aseesimees Jaak Juske ütles, et eilse Laagna Rukkilille lasteaias toimunud traagilise õnnetuse tagamaad taanduvad kõik kroonilisele rahapuudusele, mistõttu pole lasteaiad saanud tööl hoida piisavalt personali ega remontida maju.

«Kõik on otsapidi seotud rahastamise murega. On neetult oluline leida järgmiseks aastaks lasteaedadele rohkem raha. Seda last me tagasi enam ei too, aga linnal on võimalus vältida tulevikus selliste asjade kordumist,» arvas Juske, avaldades sügavat kaastunnet eile elu kaotanud poisi perele.

«Konkreetse õpetaja vastutuse peab näitama uurimine. Selge on aga see, et väga suur osa on kroonilisel lasteaedade alarahastamisel. Kui raha on vähe, on lasteaias vähem õpetajaid, on katkised mänguväljakud,» tõdes Juske.

«Rahavajadus on üldisem, majad lagunevad. Seda on haridusamet tunnistanud ka linnavolikogu komisjonis, et kuskil sadakond lasteaeda ootavad jätkuvalt kapitaalremonti – aknad on ehk vahetatud, aga kapitaalremonti on vaja paljudel,» märkis Juske, et pealinna lasteaiad on ikka kehvas olukorras.

«Masu tõttu vähenesid investeeringud lasteaedadesse 77 korda, samal ajal kui linnaeelarve ise vähenes alla 20 protsendi. See on olnud selge poliitiliste valikute koht,» märkis Juske. Nii meenutas ta, et parematel aastatel, näiteks 2007/2008 oli investeeringuteks ette nähtud 160 miljonit krooni. Eelmisel aastal jäi kokkuvõttes summa kümnekonna miljoni peale.

«Volikogu rahanduskomisjonis vähemalt abilinnapea lubas, et järgmisel aastal antakse lasteaedadele oluliselt rohkem raha. Aga uue aasta eelarvet näeme me alles kahe nädala pärast,» tõdes Juske.

Täna kavatseb Juske aga sotsiaaldemokraatide nimel volikogus linnapealt täpsemalt aru pärida, kui palju raha kavatseb linnavalitsus eraldada järgmisel aastal lasteaedade remondiks, samuti palub ta täpselt infot, mis lasteaedades ja milliseid töid selle raha eest kavas teha on.

Juske tahab ka linnapealt teada, kui paljude Tallinna lasteaedade mänguväljakud ei vasta ohutusnõuetele ning millised on linnavalitsuse plaanid lasteaedade mänguväljakute uuendamiseks ja turvalisuse tõstmiseks.

«Laste arv lasteaedades on viimaste aastat jooksul oluliselt kasvanud. Kui palju plaanib linnavalitsus 2012. aastal tõsta lasteaedade tegevuskulude eelarvet?» kõlab Juske viimane küsimus arupärimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles