Haridusamet kontrollib kiirkorras kõikide lasteaedade mänguväljakuid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poska lasteaia õuel olid turvalindid fassaadi lagunemise järel.
Poska lasteaia õuel olid turvalindid fassaadi lagunemise järel. Foto: Toomas Huik

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula peab vajalikuks, et järgmisel aastal antaks lasteaedadele rohkem raha investeeringuteks. Eilse traagilise õnnetuse valguses kontrollivad ametnikud kiirkorras üle kõikide lasteaedade mänguväljakud ja nende ohutuse.

Lasteaedade juhatajad on saanud ülesande piirata kõik mänguväljakutel ohtlikuna tunduvad vahendid ning sinna lapsi mitte lubada.

«Külastame praegu kõiki Tallinna lasteaedu ja kaardistame need asjad ära – milliseid mänguväljakuid on, eelkõige keskendume just nendele 30 ja enam aastat vanadele mänguväljakutele – kas nad on töökorras ja kuivõrd ohtlikud nad lastele on,» sõnas Pajula Postimehele.

Nende kohta küsitakse ka lasteaedade riskianalüüse. «Praegu, kui ma olen viies lasteaias käinud, siis neljal on need riskianalüüsid olemas ja mänguväljakud on kõik olnud ka korras.»

«Esimene pilt on olnud meeldiv, aga ükskõik, mis me täna teeme, ei too seda väikest poissi tagasi ja seda katastroofi ei lahenda mitte millegagi,» sõnas Pajula.

Varem sellist kaardistust tema sõnul tehtud pole ning eilse juhtumi kohta alustatud sisejuurdluse käigus seda kiirendatud korras nüüd tehakse. «Tegelikult vastutab ohutuse eest lasteaia juhataja ja tema on kohustatud nende küsimustega ka tegelema,» põhjendas ta.

Pajula tõdes, et nõukogude ajast pärit metallronimispuud pole ehk tema kui lapsevanema hinnangul tõesti kõige ohutumad, aga samas on 30 või 40 aastat lapsed nende peal roninud. «Kindlasti kõik tänapäeva uued mänguväljakud, mis lasteaedadesse paigaldatakse, on sertifitseeritud ja ohutussertifikaadid olemas, aga neil konkreetsetel seda pole.»

Paari päeva jooksul lubas Pajula saada ülevaate kõigist lasteaedadest ning lubas seda infot ka jagada.

Pajula nentis, et haridusametil pole praegu arvutusi, kui palju läheks maksma Tallinna kõigi lasteaedade mänguväljakute tänapäevastamine. «2007. aastal me muretsesime linna lasteaedadesse 100 mänguväljakut, aga vaatamata sellele pean ütlema, et lasteaedades on pilt väga erinev. On lasteaedu, kus on väga palju uusi mänguväljakuid ja –vahendeid, on selliseid, kus vähem. Aga lasteaiad on suurepäraselt arendamisega ise hakkama saanud,» kiitis ta rahanappuses ägisevaid lasteaedu initsiatiivikuse eest.

Küsimusele, kas ta näeb võimalust, et järgmisel aastal lasteaedadele investeeringuteks rohkem raha eraldatakse, vastas Pajula: «Eelarve menetlus käib ja kindlasti peab see muutuma. Ma arvan, et juhtunust teevad kõik omad järeldused.»

Haridusamet moodustas eile seoses lasteaias Laagna Rukkilill toimunud õnnetusega kriisikomisjoni. Lasteaia mänguväljakul hukkus 3-aastane poiss, kes jäi kukkudes kinni ronimisredelile ning lämbus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles