Parbus püüdis naise abil asitõendeid hävitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus.
Ivo Parbus. Foto: Peeter Langovits

Pistisekahtlusega Tallinna abilinnapea nõuniku Ivo Parbuse (pildil) katse kapo jälgimisseadmete ees oma süü asitõendeid hävitada veenis Tallinna ringkonnakohust meest eeluurimise ajaks vahi alla jätma.


Eile taotles Parbuse kaitsja Raul Otsa kohtus eeluurimise ajaks oma kaitsealuse vabastamist arestimajast. Otsa sõnul pole Parbuse kinnipidamiseks alust, ütlusi saab mees anda ka vabaduses ning kapo ja prokuratuur kasutavad vahistamist Parbuse mõjutamiseks.



«Toimunud on pidev mõjutamine erinevate kokkulepete sõlmimiseks, et annad ütlusi, siis vabaned ka vahi alt,» rääkis Otsa. Tema sõnul ei kavatse nad survele järele anda. «Kuid me pole kunagi välistanud ütluste andmist, ta on nõus tegema seda vabaduses olles,» selgitas Otsa.



Samuti ei ole kaitsja sõnul põhjendatud Harju maakohtu kohtuniku arvamus, et mees võib vabaduses kuritegude toimepanekut jätkata ja uurimist segada. Otsa leidis, et tegelikke fakte selle kohta pole.



Fakte jagas kohtule seepeale kohe Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling. Ta tõi näite 4. detsembrist, mil kapo Parbuse pistise võtmiselt tabas ja mehe töökoha Tallinna linnavalitsuse läbi otsis. Nagu toimikus oleva jälitusmaterjaliga on tõestatud, üritas mees Välingu sõnul päästa veel, mis päästa annab.



Uurijatest korraks eemale kõndides helistas ta koju oma naisele, kellel käskis lauasahtlis ja laealuses peidikus olnud sularaha sealt ära võtta, enne kui kapo kodu läbi otsima jõuab. «Seda abikaasa ka tegi,» nentis prokurör.



Välingu sõnul toimis Parbuse käe all «hästi läbimõeldud skeem, kuhu oli kaasatud mitmeid isikuid». Seetõttu leidis prokurör, et Parbus võib vabanedes mõjutada «asjaga puutuvuses olevaid isikuid». Lisaks on Parbus praeguste tõendite järgi saanud neljalt isikult raha kümne detailplaneeringu korraldamise eest, lisanduvad mitmed pistisevõtmisega nõustumised.



Ringkonnakohus jõudis otsusele, et Parbus peab uurimise huvides vahi alla jääma.



«Ta tunneb end näruselt,» nentis kaitsja Parbuse kohta, kes on päevad läbi väikses kongis. Parbusel on veel võimalus taotleda vabastamist kautsjoni vastu, kuid Otsa ei soovinud öelda, kas seda teed minnakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles