Lasnamäe lasteaias hukkus laps

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Redel Rukkilille lasteaia hoovis, mis sai saatuslikuks 3-aastasele poisile.
Redel Rukkilille lasteaia hoovis, mis sai saatuslikuks 3-aastasele poisile. Foto: Priit Simson

Täna kella 12 ajal sai 3-aastane poiss Tallinnas Laagna Rukkilille lasteaias juhtunud õnnetuses üliraskeid vigastusi. Vaatamata meedikute katsetele poisi elu päästa, suri laps veidi pärast kella 13 sündmuskohal.

Esialgse info kohaselt oli hukkunud laps koos rühmakaaslaste ja kasvatajaga õues, kuid teistest kümmekond meetrit eemal ronimisredelil, kus ta libises ning jäi pulkade vahele kinni. Väidetavalt laps lämbus.

Täna õhtul Rukkilille lasteaeda oma lastele järele tulnud lapsevanemad, kellega Postimehel rääkida õnnestus, ei suutnud toimunut uskuda. Pärastlõunal sisenes lasteaia väravast mureliku näoga naine. «Ma kuulsin õnnetusest raadiost. See on täiesti uskumatu, ma olin alati kindel, et siin on täiesti turvaline,» ütles ta. Üks teine lapsevanem kuulis kohutavat uudist ajakirjanike käest ja kiirustas näost kahvatuks muutudes maja poole.

Õnnetuspaigal käis ka Lasnamäe linnaosa vanem Olga Ivanova koos oma asetäitja Jaanus Riibega, haridusameti juhataja Andres Pajula ja lasteaia kuraator. Kohal viibis ka kriisipsühholoog, kes nõustab lasteaia personali.

Ajakirjanikele jäid lasteaia uksed suletuks. Töötajad võõrastega rääkida ei tahtnud. Lastele järele tulnud vanematelt küsiti enne ukse avamist fonosüsteemi kaudu mitu korda üle, ega neil ühtegi võõrast kaasas pole.

Prokuratuuri pressikonverentsil rääkis vanemprokurör Lea Pähkel, et lapsed ja kasvatajad olid õues ning üks laps läks teistest eemale ja kasvatajad ei pannud seda tähele. Rühmas, kus oli üks kasvataja, oli 18 last, kuid õues olid ka teised rühmad ja kasvatajad.

Rühmast eemale läinud poiss läks ronimisredeli juurde, kaotas seal tasakaalu ja kukkus kahe pulga vahele.

Et redelil polnud alt teist pulka, ei olnud poisil kandpinda ja ta jäi sinna rippuma ning väidetavalt lämbus. Kahe pulga vahe on 20 sentimeetrit.

Poiss võis ronimisredelil olla kümmekond minutit - siis leidsid ta teised lapsed.

Kasvatajad võtsid poisid redelilt alla, viisid ruumidesse ja üritasid elustada. Kokku elustati poissi üle tunni, kuid poisi elu päästa ei suudetud. Lisaks kiirabile ja politseile, tuli kohale ka politsei ohvriabi töötaja.

Redel asub lasteaia kaugemas nurgas ning mänguväljakul olijate eest varjavad seda lippaed ja mõned põõsad. Samasugune redel on ka teisel pool lasteaia hoonet, kuid sellel on kõik pulgad alles. Välimuse järgi otsustades pärineb metallist redel nõukogude ajast. Võõras ei oska puuduvat redelipulka esmapilgul kuidagi lastele ohtlikuks pidada.

Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks alustas Põhja prokuratuur kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 117 järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Praeguseks on üle kuulatud rühmakasvataja. Pähkel lisas, et selle, kas redel oli üldse sobiv sellises vanuses lastele, selgitab välja uurimine.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula, kes käis lasteaias olukorraga tutvumas, ütles, et lasteaias on meeleolu masendav. Ta lisas, et kuna uurija oli juhataja juures, sai ta isiklikult vestelda vaid õpetajaga.

«Ta rääkis oma emotsioone ja seda, kus ta oli ja mida lapsed tegid, aga ma ei saa selles osas rohkem kommentaare anda, sest uurimine käib,» rääkis Pajula. Ameti juhataja sõnul töötab lasteaed ka homme, planeeritud on kriisinõustamised ja muud toetused. «Ma arvan, et see kasvataja pole veel võimeline tööd tegema,» lisas ta siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles