Valla poolt kohtusse antud mehest sai uus vallavanem

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kümmel elas täna umbusaldushääletuse üle.
Toomas Kümmel elas täna umbusaldushääletuse üle. Foto: Kalev Lilleorg/Õhtuleht

Jõelähtme vallavolikogu valis täna uueks vallavanemaks Toomas Kümmeli, kelle vaid mõned nädalad tagasi olid kohtusse kaevanud täna lahkuma sunnitud vallajuhid.

Isamaaliidu nimekirjas kolm aastat tagasi volikokku valitud Kümmel tõusis vallavanemaks Isamaa ja Res Publica liidu ning Reformierakonna häältega ning need kaks erakonda moodustasid ka uue vallavõimu. Kümmeli poolt hääletas tänasel vallavolikogu istungil 17 volikogu liikmest üheksa.

Vahetult enne seda oli volikogu ametist maha võtnud rahvaliitlasest senise vallavanema Ardo Lassi. Kümmeli juhitud vallavalitsuses hakkavad abivallavanematena töötama Priit Põldmäe, Tarmo Paldermaa ja Priit Põldma.

Samuti vahetus täna vallavolikogu esimees, kelleks sai reformierakondlane Väino Haab.

Võimuvahetuse initsiaatoriks oli seni Rahvaliidu ja Keskerakonnaga vallas võimu jaganud IRL.

Suurem tüli praeguste võimuliitlaste vahel lahvatas oktoobri lõpus, mil IRLi piirkonna juhi Tiia Välgu sõnul selgus ootamatult, et vallavalitsus eesotsas vallavanem Lassi ja abivallavanem Ljudmila Kaskaga (Keskerakond) on ilma volikogu teadmata võtnud vallale 1,2 miljonit krooni kohustusi Uusküla aianduskooperatiivides planeeringu tegemiseks.

IRL ja mitmed volikogu opositsioonipoliitikud näevad selles finantsdistsipliini rikkumist, sest volikogu pole taolisi rahaeraldusi kinnitanud.

«On tekkinud olukord, et inimesed ei taha tagantjärele kätt tõsta, et asju seadustada,» ütles Välk novembri keskel Tallinnapostimees.ee`le. «Ja meie oleme seda meelt, et nii enam jätkata ei saa.»

Vallavõim vahetus eelmine kord 2007. aasta mais, mil võimul olnud Reformierakonna ja Rahvaliidu asemele tuli uue koalitsioonina praegune Rahvaliidu, Keskerakonna ja IRLi võimuliit.

Pärast 2005. aastal toimunud valimisi tuli algselt võimule Reformierakonna ja IRLi liit, mis aga aasta hiljem lagunes, kuid võib nüüd uuesti võimule naasta.

Detsembri keskel kaebas Jõelähtme vallavalitsus Kümmeli kohtusse, sest väidetavalt tellis vald mehelt raamatu ja maksis selle eest, kuid raamat jäi kirjutamata. Kümmeli sõnul on kohtusseminek ajendatud puhtalt vallas toimuvast võimuvõitlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles