Lifitisaatjad esialgu suure töökoormuse üle ei kurda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili (esiplaanil) ja Anatoli koristasid hommikul tunneli juures lehti.
Vassili (esiplaanil) ja Anatoli koristasid hommikul tunneli juures lehti. Foto: Mihkel Maripuu

Tondiraba tunneli juures Lasnamäel riisusid liftisaatjad Vassili ja Anatoli täna hommikul puulehti, sest esialgu polnud veel näha ühtegi ratastooliinimest, keda invaliftiga tunnelisse ja sealt välja aidata.

Vassili sõnul olid nad ka eile terve päeva, kuni kella kaheksani õhtul oma liftisaatja tööd teinud, aga ei tulnud ühtegi ratastooli kasutavat inimest aidata. Küll sai abistatud mõnda lapsevankriga ema, sest vankreid on igasuguseid ja kõik ei mahu tunnelisse paigaldatud relssidesse.

Vassili oli lahkelt nõus Postimees.ee ajakirjanikule ja piltnikule näitama, kuidas invalift töötab.

«See lift tundub natuke nõrguke olema, aga kandevõimeks on siia märgitud küll 230 kilo,» selgitas Vassili imepisikest liftivõtit taskust välja urgitsedes.

Esimese asjana tuleb võti pista tunneli seinas olevasse võtmeauku, võtit keerada ning ühte nuppu vajutada. Seejärel on vaja liftil olevat nuppu vajutada, pärast mida hakkab seadeldis end «lahti pakkima». See tähendab, et lifti põrand vajub alla ning käetoed liiguvad üles. Kui ratastool on lifti sõitnud, peab selle kasutaja juba puldi abil ise lifti juhtima hakkama. Pärast kohale jõudmist tuleb lifti juures jälle kõik toimingud vastupidises järjekorras teha.

Ülevalt tulles saab ratastooliinimene tunnelis asuva lifti võtit kasutades üles tellida ja alla sõita.

Vassili ütles ka seda, et hommikul peavad nad lifti kaitsevõrest vabastama ning õhtul võre jälle tagasi panema.

Sotsiaalsel töökohal töötavad Anatoli ja Vassili olid siiani ametis Tondiraba lähedal asuvas pargis, kus koristasid teid ning riisusid lehti.

Tondiraba tunnel avati pidulikult juba 26. septembril, kuid invalifiga oli algusest peale probleemid. Algul paigaldati lift vaid tunneli ühte otsa, tükk aega hiljem ka teise otsa. Lifti ei saanud aga liikumispuudega inimesed ikka kasutada, kuna see oli võre ja luku taga.

Eile jõuti lõpuks niikaugele, et Tallinna Liikumispuuetega Inimeste Ühing sai endale 75 invalifti võtit ning iga ratastooliinimene saab selle endale sealt võtta. Liikumispuuetega inimeste abistamiseks lubas abilinnapea Kalle Klandorf tunneli juurde panna kaks sotsiaaltööd tegevat inimest. Eile olidki mehed kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles