Taavi Aas: karistus kohalikule omavalitsusele

Taavi Aas
, Eesti Linnade Liidu juhatuse esimees, Tallinna abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Peeter Langovits

Tänases Postimehe kommentaaris osutab Sulev Valner raskele murele, mis kohalikke omavalitsusi viimastel aastatel nöökinud on. Nimelt käitus riik majanduskriisi saabudes omavalitsustega halva peremehena, kui vähendas neile laekuvat tulumaksuprotsenti ja tegi maksuotsuseid, mis lõid valusasti linnade ja valdade rahakoti pihta.


Selline olukord tähendab, et vaid suuremad ja rikkamad omavalitsused suudavad pingutades täita riigi poolt neile pandud ülesandeid. Nendeks ülesanneteks on näiteks esmatasandi tervishoiuteenuse tagamine, sotsiaalhoolekanne, alg-, põhi- ja keskkoolide ülalpidamine ning kommunaalteenuste toimimise tagamine. Õhuke riik toimib vaid kõrgematel tasanditel, kui omavalitsuste tulubaas riisutakse riigi ülalpidamiseks, jättes omavalitsused oma muredes üksi.

Väikeomavalitsuste käsi ei käinud ka enne kriisi puhkemist kõige paremini, kuid valitsuse otsuste tulemusena ei piirdunud nende edasine tegevus vaid püksirihma pingutamisega. Kohalike omavalitsuste võimekuse analüüsis võib küll haldusüksustest pingeridu luua, aga oma kohustusi elanike ees peavad viimased täitma võrdselt esimestega. Õru võrdselt Viimsiga ja Peipsiääre võrdselt Tallinnaga.

Aprilli lõpus Riigikogule esitletud Riigikontrolli ülevaatest tulude vähenemisest valdade ja linnade tegevusele 2009.-2010. aastal tuleb välja, et enim kannataski kärbete käes teede ja tänavate seisund ning valgustus. Omavalitsuste tegevusvaldkondadest on viimastel aastatel kulud kõige rohkem vähenenud just hariduse ja majanduse valdkonnas. Samuti on iga neljas omavalitsus lõpetanud mõne vabatahtliku ülesande täitmise, mille all kannatab kultuur, sport ja noorsootöö.

Vallad ja linnad vähendasid personalikulusid, mille tulemusena halvenes avalike teenuste kättesaadavus. Mitmetes omavalitsustes on ametnikud olnud sunnitud võtma palgata puhkust või vähendama nädalas tööpäevi ja see kaugendab riigivõimu inimesest.

Sulev Valner viitas lõpetuseks vajadusele suurte ja pisemate omavalitsuste tulude erinevusi tasandada. Selline mehhanism on eelarvete tasandusfondi näol täiesti olemas. Samas ei ole see muidugi piisav ja ei pane väikeomavalitsusi tundma viie rikkama riigi haldusüksustena. Samas pole ka suured omavalitsused süüdi, et neis elab rohkem inimesi, mistõttu tuleb oma funktsioonide täitmiseks panustada enam.

Tundub, nagu valmistaks Sulev Valner oma sõnavõtuga ette riigi salakavalat plaani, millega vähendatakse suurte omavalitsuste sissetulekuid veelgi. Tavaline linna- või vallaasukas ei näe ju katkise tänava või kustutatud lambi taga esmajoones valitsuse otsust. Tema pöörab oma pilgu ikka kohalike valitsejate poole ja nõuab oma vastuseid sealt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles