Tänava omandanud ärimees nõuab elanikelt raha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eraomanduses olev Hargi tänav, mille mururibade eest omanik usinasti hoolt kannab.
Eraomanduses olev Hargi tänav, mille mururibade eest omanik usinasti hoolt kannab. Foto: Liis Treimann

Ettevõtja Konstantin Ivanišvili on ära ostnud Haaberstis asuva Hargi tänava ning nõuab elanikelt tänava kasutamise eest raha.


Sealse elurajooni arendaja sattus rahalistesse raskustesse ning kohtutäitur pani Hargi tänava avalikul enampakkumisel müüki, kust Ivanišvili Hargi selle 10 000 eurose alghinna eest omandas.

«Kas teid huvitab, miks ma selle tehingu tegin? Tegin sellepärast, et äritseda, Eesti seaduste alusel äritseda. Seadus on minu arvates püha ja me kõik peame seda täitma,» selgitas ettevõtja.
Koju ja kodust välja elanikud oma autodega pääsevad, kuid näiteks rasket prügiveokit Ivanišvili oma tänavale ei luba. «Mul on ekspertiis, mis ütleb, et seda teed ei tohi kasutada autod, mis on raskemad kui 3,5 tonni,» selgitas Ivanišvili eile Haabersti linnaosavalitsusse kogunenud elanikele, kes ei tahtnud kuuldagi sellest, et peaks kodutänava kasutamise eest maksma.

Omanik aga raius nagu rauda, et rasked veomasinad lõhuvad tema tänavat ning seetõttu tuleb talle maksta. Paraja summa eest võiks Hargi tänaval sõita ka kõige suurem prügiauto. Aga niikaua, kui ei maksta, seisab omaniku Mercedes tänava otsas risti teel ning ei lase kedagi läbi.

Kusjuures oma tänava eest kannab omanik hästi hoolt. Kuna sõidutee on nii kitsas, et kaks autot hästi üksteisest mööda ei mahu, siis kipuvad autorattad teeäärset mururiba muljuma. Nii saadabki Ivanišvili päevast päeva oma palgalised poriks sõidetud muruservi siluma ja sinna värsket mulda panema.

Piirkonda teenindava jäätmekäitlusfirma Veolia esindajad välistasid igasuguse tasu maksmise tänava omanikule. Nendega on ühel meelel ka Tallinna keskkonnaamet, kes koos Veoliaga otsib inimeste prügiprobleemile ajutisi lahendusi.

«Ma pakkusin Veoliale, et teenindagu seda tänavat väiksemate autodega, nad ei võtnud seda vastu. Pakkusin, et maksku mulle seal sõitmise eest, ka ei sobinud. Minul on Veoliale konkreetne ettepanek: mina luban teil seal ilma rahata sõita, kui teie teenindate seal inimesi ilma rahata. Aga kui teie teenite seal raha, siis olge head ja makske mulle ka. Miks teie sõidate mööda minu teed ja ei taha mulle maksta?» küsis Ivanišvili.

Paraku sai tema enesekindlus esimese mõra, kui vandeadvokaat Anto Variku teatas, et kohus kohaldas eelmisel reedel esialgse õiguskaitse Hargi 23 omanikule, et sealset ehitust teenindavad veokid saaksid mööda Hargi tänavat sõita.

Küsimusele, kas siit paistab lahendus ka teiste sama tänava elanike jaoks, vastas Variku, et inimesed peaksid üheskoos endale juriidilise esindaja palkama. Tema esindab tänava lõpus asuva kinnistu omanikku, nii et kui too kohtus võidu saavutab, on ka teiste elanike probleemid lahendatud. Variku sõnul on tema klient naabrite koostööpakkumistele avatud ja lausa ootab neid, et ühisel jõul kohtutee lõpuni käia. «Tõenäoliselt mõistab kohus eratee omanikule mingisuguse hüvitise, aga see pole kindlasti selline summa, nagu omanik praegu küsib,» arvas vandeadvokaat.

Eilsel koosolekul viibinud elanikest kirjutas osa alla ühisdeklaratsioonile, kus on kirjas vähemalt kümme etteheidet Ivanišvilile ning hulk nõudmisi, mida ettevõtja peab täitma, enne kui keegi temaga läbirääkimisi pidama hakkab. Muuhulgas öeldakse ka seda, et Ivanišvili igapäevased haljastustööd on ebakvaliteetsed ning mõeldud vaid selleks, et näidata, et ta oma tänaval üldse midagi teeb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles