Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehitus võib kujuneda kallimaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised kaevamised EKA uue maja platsil.
Arheoloogilised kaevamised EKA uue maja platsil. Foto: Priit Simson

Haridus- ja teadusministeeriumi tellitud Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue hoone ehitusmaksumuse eelhinnangu järgi võib maja minna senisest prognoositud maksumusest vähemalt 15 miljonit eurot kallimaks.

Ministeerium tellis hinnangu tunnustatud ehitusmaksumuse kalkulatsuoonide ja taotluseelarvete koostajalt OÜ EKE Nora, kelle 24. oktoobril valminud arvestuste järgi kujuneb EKA uue hoone ehitusmaksumuseks koos käibemaksuga vähemalt 40,67 miljonit eurot ehk vähemalt 15 miljonit rohkem, kui on kirjas EKA esitatud ehituseelarves.

EKA rektorile Signe Kivile saadetud kirjas mainis haridusministeeriumi kantsler Janar Holm, et EKE Nora koostatud kalkulatsioon lähtub hetkehindadest ning sellest, et Ehitusettevõtjate Liit ja Riigi Kinnisvara AS ennustavad järgmiseks aastaks vähemalt seitsmeprotsendilist hinnatõusu.

EKA avalike suhete juhi Solveig Jahnke sõnul võis nii suur erinevus eelarvetes tekkida sellest, et kalkulatsioonide koostajad on aluseks võtnud erinevad lähteandmed.

«Rimess ja EKE Nora lähtusid kalkulatsioonide tegemisel erinevatest algandmetest ning meie eelarvestaja kohtub EKE Nora esindajatega, et täpsustada, mida nad aluseks võtsid,» selgitas Jahnke. «Seetõttu on praegu ennatlik neid numbreid kommenteerida.»

Jahnke sõnul ei olnud EKE Nora hinnangus arvestatud kaasrahastamisega. Nimelt on asi selles, et EKA maa-aluse osa rajamiseks on ette nähtud kaasfinantseerija, kelleks saab sinna rajatava parkla haldaja. Seda firmat ei ole aga veel lõplikult välja valitud.

EKA ise on prognoosinud uue maja esialgseks ehitusmaksumuseks 28,2 miljonit eurot, kogu projekt koos projekteerimise, sisseseade, vana hoone lammutamise ja muude kuludega peaks aga minema maksma umbes 35 miljonit.

2008. aasta lõpus eraldas valitsus EKA maja ehitamiseks EL-i tõukefondide raha 14,3 miljonit krooni, 10 miljonit peaks laekuma EKA kinnistute müügist ning ülejäänud umbes 11 miljonit tuleb katta laenuga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles