Nõmme linnaosa tähistab oma juubelit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme jalakäijate sild, mille kõrvale rajatakse Nikolai von Glehni kuju.
Nõmme jalakäijate sild, mille kõrvale rajatakse Nikolai von Glehni kuju. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Nõmme on ainus Tallinna linnaosa, mis on olnud kunagi iseseisev linn. Laupäeval tähistatakse Nõmmele linnaõiguste andmise 85. aastapäeva ning nii selle tähtpäeva eel kui järel toimub erinevaid ettevõtmisi, millest on osa võtma oodatud kõik linlased.

Kuni 30. novembrini saab Nõmme muuseumis vaadata Glehni ausamba ideekavandi autori Seaküla Simsoni (kodanikunimega Aivar Simson) skulptuuride näitust.

Neljapäeval, 10. novembril algusega kell 19 toimub Nõmme Lunastaja kirikus (Õie 10) Nõmme Jazz trio kontsert. Esinevad nõmmelastest muusikud Mart Soo (kitarr), Toivo Unt (kontrabass) ja Jaanika Ventsel (laul). Esitatakse eesti autorite lugusid.

Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi hinnangul kujuneb aga juubelipidustuste teljeks siiski 12. november, kui kell 14 avatakse Nõmme turu ja üliõpilaste silla vahelisel haljasalal ausammas Nõmme rajajale Nikolai von Glehnile. «Kuju avamisele järgneb ühenduse Loov Nõmme ja Nõmme Õpilasesinduse Liidu eestvedamisel rongkäik Glehni parki, kus soovijad saavad külastada nii lossi, palmimaja kui ka tähetorni,» sõnas linnaosavanem.

Samal päeval kell 18 algab aga Nõmme kultuurikeskuses kontsertaktus, kus esineb vanamuusikaansambel Hortus Musicus Andres Mustoneni juhatusel. Samuti tunnustatakse neid inimesi ja organisatsioone, kes erineval moel on Nõmme arengule kaasa aidanud. Pidupäeva lõpetab ansambli Kukerpillid tantsuõhtu.

Pühapäeva, 13. novembri keskpäeval toimub Glehni lossis avatud ajalootund, kus ajaloolane Jüri Kuuskemaa ja restauraator Marek Lill räägivad Glehnist ja tema loomingust.

Seoses Nõmme sünnipäevaga ilmub linnaosavalitsuse ja kirjastuse Koolibri koostöös raamat «Nikolai von Glehn: mees, kes rajas Nõmme».

Korpi sõnul on Nikolai von Glehnist aja jooksul perioodilistes väljaannetes ilmunud mitmeid artikleid, kuid kokkuvõtvat teost, millel oleks püsivam väärtus, veel polnud. «Raamatut poest osta pole võimalik, sellest saab lähiaastatel linnaosavalitsuse kingitus näiteks parimatele koolilõpetajatele, tublimatele sportlastele, linnaosa külalistele ja loomulikult Nõmme 85. sünnipäeval kõigile neile, kes on Glehni pärandi ja seeläbi ka Nõmme identiteedi avamisele aastate jooksul kaasa aidanud,» selgitas linnaosavanem.
 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles