Sarapuu: Lang käskis Tallinna TV üleriigiliseks teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Arvo Sarapuu.
Abilinnapea Arvo Sarapuu. Foto: Toomas Huik

Riik võttis omavalitsustelt ära just selle raha, mis oli ette nähtud lasteaedadele ning Tallinna televisiooni käskis üleriigiliseks muuta kultuuriminister Rein Lang on vaid paar näidet lõputust demagoogia varasalvest, mis avati siis, kui linnavolikogu hakkas asutama MTÜ Kodaniku Hääl esitatud eelnõu Tallinna TV rahade suunamisest lasteaedade remondiks.


Eelnõu kaasettekandjaks oli abilinnapea Arvo Sarapuu, kuigi nii lasteaiad kui televisioon kuuluvad hoopis abilinnapea Mihhail Kõlvarti valdkonda. Nii mõnigi opositsionäär vihjas, et põhjuseks võis olla Kõlvarti konarlik eesti keel, millega ta volinike küsimuste turmtules kindlasti hätta oleks jäänud.

Sotsiaaldemokraat Jaak Juske aga süüdistas arutelu ajal volikogu saalis istunud Kõlvartit selles, et too olevat käskinud eelnõu esitanud Tarmo Treimanni sõnavõtu ajal oma nõunikul elanikeregistrisse sisse logida ja Treimanni isikuandmeid vaadata, et keskerakondlastel oleks siis lihtsam ebamugavaid küsimusi esitada.

Treimanni ettekanne kulges selgelt ja soravalt. «Tegemist on otsuse eelnõuga, millega muudetakse Tallinna 2011. aasta eelarvet selliselt, et sihtasutusele Tallinna Televisioon esimese lisaeelarvega eraldatud toetus summas 1 917 350 eurot suunatakse täies ulatuses Tallinna munitsipaallasteaedade remondiks ja soetusteks. Ühtlasi tehakse linnavalitsusele ettepanek esitada volikogule otsuse eelnõu, mis tagab, et alates 1. jaanuarist 2012 ei rahastata Tallinna Televisiooni tööd linna eelarvelistest vahenditest. Juba tehtud kulutused ning võetud kohustused, mis eelpool nimetatud otsusega seostuvad kanda Tallinna linnakantselei eelarves avalike suhete tarbeks ette nähtud vahenditest,» selgitas ta volikogu kõnetoolist asja sisu.

Pärast Treimanni sõnavõttu päästis demagoogia tulevärgi lahti volikogu esimees Toomas Vitsut, kes küsis: «Selleks, et Tallinna linn saaks oma ülesandeid täita, tuleb see raha anda lähtuvalt seadusest keskvõimu poolt. Kui seda raha piisavalt ei ole, siis loomulikult tekib sellega raskusi. Minu küsimus on, et kas keskvõim peaks seadusi täitma ja Tallinna linnale selle raha andma?»

«Mina näen olukorda sellisena, et samal ajal, kui lasteaiad on alarahastatud ja linn ütleb, et neil selleks raha ei jätku, jätkub neil raha jaotada igasugustele erinevatele projektidele, mille ülalpidamine ei ole linna kohustus,» tuli vastus.

Huumorisõprade igasugused ootused ületas aga kaasettekandja Sarapuu. Tema süüdistused vabariigi valitsuse aadressil sarnanesid linnapea Edgar Savisaare omadele. Erinevus oli vaid selles, et kui Savisaar süüdistab alati nimeliselt peaminister Andrus Ansipit, siis Sarapuu suges valitsust tervikuna.

Tõelised pärlid hakkasid tulema siis, kui jutt läks Tallinna televisioonile. «Ja nüüd sellest telekanalist. Telekanali algatas ju ikkagi 2007. aastal volikogu reformierakondlasest liige Mati Eliste, seda ei algatanud Keskerakond,» ütles Sarapuu. Millegipärast armastab linnavõim rõhutada, et Tallinna TV idee autor on tänaseks kriminaalkuriteos süüdi mõistetud inimene.


Sarapuu vastused linnavolinike küsimustele olid kohati üsna kummalised. Allpool mõned näited.


Jaak Juske: Miks linnavalitsus rikub volikogu otsust? 2009. aastal volitas volikogu linnavalitsust looma uudistel põhinevat kodanikutelevisiooni. Miks teeb linnavalitsus maksumaksja raha eest üleriigilist televisiooni? Ja pealegi selle juht Ummelas on teatanud, et selle eesmärk on vastanduda ülejäänud meediale? Miks rikutakse volikogu otsust?

Arvo Sarapuu: Kõigepealt ma ütlen seda, et ega meie ei ole sundinud oma programmi peale. Juulikuus allkirjastas kultuuriminister Rein Lang ju käskkirja, millega andis meile üleriigilise tegevusloa. Me saame aru küll, miks ta selle andis. See oligi ju sellepärast antud, et me ei tuleks nende asjadega toime. Sest nõutud oli vähemalt 14 tundi ööpäevas ja vähemalt 98 tundi nädalas. Aga väga tore! Kui selline nõue kehtestati, me teeme. Me teeme selle töö ära ja meie televisioon töötab ja pole küsimust. Aga sellise tegevusloa andis välja Rein Lang, seda ei ole meie ise ju välja mõtelnud.

Toomas Kruusimägi: Kui rahulikult te vaatate Tallinna TVst saateid lastest ja lasteaedadest, teades, et selle raha eest oleks võinud tuleohutusnõuded täita ka nendes 25 protsendis lasteaedades, kus seda veel tehtud ei ole.

Arvo Sarapuu: Teile tundub, et see on hea küsimus. Aga samas ma ütleksin, et vana ehitajana olen ma üsna kursis sellega, millised need tuleohutusnõuded on. Mida nõutakse alates ustest ja lõpetades signalisatsioonisüsteemidega. Signalisatsioonisüsteemid on vanad, aga vastavad nõuetele. Aga kui inspektor tuleb, siis ta ütleb: et see andur tuleb ära vahetada, sest aeg on täis. Need juhtmed tuleb ära vahetada. Ma ei kujuta ette, et me suudaksime kõikides lasteaedades ära vahetada kõik juhtmed, kõik andurid, kõik puldid. Jah, kui on tõesti väga palju raha…

Kalev Kukk: Kuidas võis ometi juhtuda nii, et kultuuriminister Rein Lang määris Tallinna linnale kaela üleriigilise televisiooni tegevusloa? Kas Tallinn tõepoolest ei suutnud sellele vastu seista ja kas Tallinn tõepoolest ei pöördunud selle ülekohtu pärast politseisse või kohtusse?

Arvo Sarapuu: No tõesti väga hea küsimus. No sa oskad alati niimoodi küsida, et tegelikult sellele on niisugune päris mõnus vastata kohe ja mõtelda kõik siis need nüansid läbi. Muidugi, küsimuse esimene pool võttis mind kõhedaks. Et ma tõesti ei tea nüüd, mis peale seda arutelu võib minuga juhtuda, aga ma millegipärast arvan, et mis seal ikka juhtub. Siin on ju ikkagi see, et ka linnapea, ka linnavalitsuse liikmed, haridusameti inimesed, kõik tunnevad ju muret selle üle, et lasteaiad saaks rahastatud, et koolid saaks rahastatud. Ma tean haridusameti inimesi, kes ajavad näpuga järge, et kas ikka minu ettepanek läks läbi, kuidas seda on lahendatud, mismoodi finantsteenistuses kõiki neid asju vaadatakse? Ma ei näe praegu siin neid inimesi, kes oleksid selle vastu, et järgmisel aastal see investeeringute number suurem oleks.
Ja see, mis Rein Langi puutub… Ausalt öeldes ma mõtlesin, et ma küsin seda tema käest, et kuidas siis nii sai. Et ega me ei ole õnnelikud selle üle, ega meile see ei meeldi, et meil niisugune üleriigiline luba on ja seda tuleb nii kulukalt täita. Aga tõepoolest, see on hea küsimus, ma jätan selle meelde ja kui ma Rein Langiga kokku saan, siis ütlen: kuule, sa mängisid ikka tõsise vingerpussi ja tekitasid meile suhteliselt raske olukorra.

Andres Luus: Nagu selgus, siis Rein Lang on Tallinnale peale surunud jõhkralt kalli linnatelevisiooni ja me saime teada, et järgmisel aastal lasteaiad saavad kuskilt seitse miljonit eurot, siis äkki oskate öelda, kui palju see kallis Tallinna televisioon meile järgmisel aastal maksma läheb.

Arvo Sarapuu: No sel aastal on Tallinna televisioon 2,4 miljonit eurot. Ja järgmise aasta eelarve projekti tehes oleme praegu ka sinna 2,4 miljonit sisse kirjutanud. Me ei näe, et see number peaks suurem olema, küll aga peaks neil olema suurem omatulu teenimise võimalus.

Anna-Greta Tsahkna: Asja täpsuse huvides, kuna te olete hästi kursis Tallinna TV algusega, siis ma küsiks üle, et kuidas see siis täpselt toimus? Tallinna linn esitas taotluse kultuuriministeeriumile? Mis seal avalduses siis kirjas oli ja kuidas siis kultuuriministeerium tegi hoopis sellise vingerpussi, et andis teile üleriigilise loa? Kas te siis taotlesite mingit teistsugust luba või kuidas see värk käis?

Arvo Sarapuu: Suur aitäh selle küsimuse eest. See käib niiviisi, et kultuuriministeerium annab selle leviloa. Ja ta on kas televisioon või on siis raadio. Ja teie tahaksite kindlasti seda, et ma oleks ütelnud teile, et ei, me taotlesime raadiot, aga saime televisiooni. Ma tõesti vabandan teie ees, aeg on hiline ja ei sobi tegelikult niisugust nalja visata.
Me tegime vastava taotluse ja loomulikult ministeerium vaatab, kui võimekas taotleja on. Ja kui nüüd leiti, et me oleme nii võimekad, et me võime teha üleriigilist televisiooni, miks ka mitte. Järelikult siis Rein Lang tunnetas Tallinna linna võimalusi ja tunnetas neid rahasummasid ja andiski meile üleriigilise leviloa.

Toomas Kruusimägi: Kui Tallinnas on 25 protsenti lasteaedadest turvalisuse nõuetele mitte vastavad, siis saaks olulise teema ära lahendada ka Tallinna televisiooni rahade eest. Aga küsimus on see, et kuivõrd kindlad võivad täna olla lapsevanemad, kelle lapsed täna käivad selles 25 protsendis lasteaedadest selle üle, et midagi ei juhtu ja kui midagi peakski juhtuma, läheb kõik hästi?

Arvo Sarapuu: Praegu ma mõtlesin, et oli mul vaja seda 75 protsenti teile öelda. Kui ma oleksin näiteks ütelnud 85, kas see oleks teie jaoks olukorda muutnud. Aga 75 ma ütlesin sellepärast, et me oleme juba üsna suure töö ära teinud, 75 protsenti ettekirjutustest on täidetud.
Ehk ma loodan väga, et järgmise aasta lõpuks või kusagil sügiseks on meil täidetud kõik ettekirjutused.


Arutelu võttis vahepeal siiski ka tõsisemaid toone. Küsimusele, kui suur võiks olla lasteaedade investeeringute summa järgmise aasta eelarves, vastas Sarapuu, et esialgu on plaanis investeerida üle seitsme miljoni euro. «Selline summa on praegu kirjas ja loodame, et see jääb ka eelarvesse sisse ja me oleme suutelised oma tulupoolega selle ära katma.»

Turvanõuete ja tuletõrjeinspektorite naeruvääristamisega lõikas abilinnapea endale siiski näppu, sest seda teemat lubasid opositsionäärid edaspidigi tõsiselt käsitleda ning niikaua arupärimisi esitada, kuni asjad korda saavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles