Naabri jonn hoiab prügikonteinerit bussipeatuses

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elamu prügikonteiner seisab keset bussipeatust, sest kiusliku naabri tõttu pole võimalik seda mujale paigutada.
Elamu prügikonteiner seisab keset bussipeatust, sest kiusliku naabri tõttu pole võimalik seda mujale paigutada. Foto: Uwe Gnadenteich

Niikaua kui Eesti Kunstiakadeemia naabrid õppeasutuse uue hoone projekti ei kooskõlasta, seisab nende prügikonteiner bussipeatuses, sest ilma akadeemia loata seda mujale paigutada ei saa.


Gonsiori tänava alguses, otse bussipeatuse juures seisab suur metallist prügikonteiner, millest umbes 25 ühissõidukiliini kasutajad iga päev mööda peavad trügima. Linnaametnikud menetlevad sobimatus kohas olevat prügikasti juba alates juulikuust nii et higipull otsaees, kuid seni tulemusteta.

Jäätmekäitlusfirmale Ragn-Sells kuuluv olmejäätmete konteiner on mõeldud sealsamas asuva Gonsiori 8 elamu teenindamiseks. Kõnniteel ja veel enam bussipeatuses seda hoida ei tohiks, aga kuhugi mujale ei saa seda ka panna.

Gonsiori 8 korteriühistu juhatuse liige Ahti Kurm selgitas keskkonnaametile, et ühistu on teinud naaberkinnistu omanikule – Eesti Kunstiakadeemiale (EKA) ettepaneku oma kuludega EKA krundi Gonsiori tänava poolsele planguga piiratud alale konteineri jaoks 3x4 meetri suurune tasku rajada. Paraku EKA selleks oma nõusolekut ei andnud.

27. oktoobril toimunud koosolekul olevat EKA esindaja endale kindlaks jäänud, et jäätmekonteineri asukoha jaoks antakse kooskõlastus ainult siis, kui Gonsiori 8 korteriühistu annab omakorda kooskõlastuse EKA uue hoone ehitusprojektile. Seda ei saa ühistu aga teha, sest elanikud pole sellega nõus.

Elanike kasuks räägib asjaolu, et kõrvalmajade elanikud esitasid juba EKA uut maja puudutava detailplaneeringu menetluse käigus ühise vastuväite, kus avaldasid muret selle üle, et neil puudub võimalus oma kinnistul prügikonteinereid hoida. Detailplaneeringut on seetõttu täiendatud ja osale alajaama lammutamise järel vabanevast maast on kavandatud tugiseinaga varjualune Gonsiori 8/Kivisilla 2 prügikonteineritele. Planeeringusse on lisatud ka nõue, et varjualune tuleb projekteerida akadeemia õppehoone projektis.

Siiski tuleb maa kasutamiseks Gonsiori 8 korteriühistul sõlmida EKAga leping. «Detailplaneeringu materjalide kohaselt on Eesti Kunstiakadeemia lubanud koos uue majaga ka prügikonteinerite varjualuse valmis ehitada,» selgitas munitsipaalpolitsei juht Monica Rand keskkonnaametile saadetud kirjas.

Nii keskkonnaamet kui kesklinna valitsus on korduvalt nõudnud, et ühistu konteineri oma krundile toimetaks. Mupo aga on seisukohal, et ühistu ei saa seda teha, sest jäätmeveok peaks hoovile jõudmiseks igal juhul sõitma üle EKA kinnistu, milleks tal aga õigust pole.

«Munitsipaalpolitsei on seisukohal, et korteriühistu Gonsiori 8 jäätmekonteineri asukoha probleem ei lahene enne, kui ühistu ja EKA ei suuda lahendada omavahelisi erimeelsusi. Seetõttu palume teil leida ajutine lahendus Gonsiori 8 jäätmekonteineri paiknemiseks,» lõpetas Rand oma kirja keskkonnaametile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles