Tallinna tänavaid kaunistavad vanad helbekesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaunistused Narva maanteel
Jõulukaunistused Narva maanteel Foto: Kaarel Tigas / SL Õhtuleht

Tallinna linnaosavalitsused ei ole sel aastal uute jõulukaunistuste ostmiseks kulutusi teinud, sest juba vanade ehete remontimine ja ülespanek on piisavalt kallis. Vaid kesklinn sai uusi jõulutulesid.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse avalike suhete juht Regon Ruutma ütles, et linnaosa kasutab ainult varasematel aastatel muretsetud jõulukaunistusi, midagi uut ei ostetud. Tema sõnul on ehted keskmiselt viis aastat vanad, mõned postidekoratsioonid said ostetud ka eelmisel aastal.

Tänavalaternatele kinnitatakse ehted ning puid dekoreeritakse tuledega. «Põhja-Tallinnas on ka kaks jõulukuuske,» sõnas Ruutma.

Mustamäe tänavad kaunistab samuti linnaosavalitsus: Tammsaare tee postidele on pandud küünlad, samuti on mitmele tänavale riputatud jõuluteemalised pannood või puudele tuled. Kokku läheb linnaosa kaunistamine maksma ligi 110 000 krooni.

Mustamäe linnamajanduse osakonna juhataja Enn Allikmäe sõnas, et tänavaid kaunistavad küünlad on rohkem kui kolm aastat vanad ja vajavad pidevalt remonti, sama on puudele kinnitatavate tuledega. Igal aastal vahetatakse osa lampe välja, samuti mõned ketid.

«Kõige hullem on alati Männi pargi jõulukuusega, oleme küll pannud tuled hästi kõrgele, et alt hüpates neid kätte ei saadaks, aga meil on siin ju sellised akrobaadid, et ikkagi lõhuti praktiliselt kõik ära,» pahandas Allikmäe.

Helbekesed aastaringi

Mitmetel tänavatel näeb lumehelbekesi või küünlaid tänavalaternate otsas aastaringselt, ehkki neid sel ajal põlema ei süüdata. Allikmäe sõnul võtab Mustamäe linnaosa kõik valgustused pärast hooaega maha. «Ega see muidu ei segaks kedagi, aga päike ja tuul muudavad nende plastosi rabedaks ja siis vajavad need enne uusi jõule veel rohkem remonti kui laos seistes ja igal juhul tuleb need maha võtta,» selgitas ta.

Linna peaväljakud, -pargid ja -tänavad kaunistab aga kommunaalamet. Ameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg ütles, et 2006. aastast alates, mil amet talvevalgustusega tegelema hakkas, on vastavalt võimalusele igal aastal hangitud ning paigaldatud uusi kaunistusi.

Sel aastal said uued dekoratsioonid Tammsaare pargi kõrval asuv Pärnu maantee puudeallee, samuti Viru tänav, Mere puiestee ja Suur-Karja tänava ja Pärnu maantee ristmiku puud. Uued postikaunistused on Nõmme teel ja Pärnu maanteel Kadaka tee ja Laane tänava vahel, Veerenni ja Tehnika tänavate ringristmikul ning Ehitajate teel.

Tarmo Sulg ütles, et möödunud hooajal kulus kommunaalametil talvevalgustuse soetamisele, paigaldamisele, demontaažile ja elektrile ligikaudu 2,3 miljonit krooni ning ka tänavu jäävad kulutused talvekaunistustele samasse suurusjärku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles