Tallinna Linnateatris esietendub «Amy seisukoht»

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Amy seisukoht» Tallinna Linnateatris.
«Amy seisukoht» Tallinna Linnateatris. Foto: Siim Vahur

Tallinna Linnateatri 47. hooaja esimese esietendusena jõuab täna lavale briti ühe olulisema kaasaegse näitekirjaniku, sir David Hare’i «Amy seisukoht».


Selle lavastas Mladen Kiselov, peaosades näeb Anu Lampi, Hele Kõrvet ja Mikk Jürjensit.

«Amy seisukoht» jätkab Linnateatri armastust hea loo, sügavate karakterite ning nende kohal lahti rulluva filosoofilise mõtiskelu vastu, teatas Linnateatri avalike suhete juht Ruudu Raudsepp. Taevalavale toodud klassikaline inglise peredraama joonistab reljeefselt välja ema ja tütre vahelised suhted kogu oma võlus ja valus.

Lavastaja Mladen Kiselov: ««Amy seisukoht» on erakordne oma naiskarakterite poolest. Hare on meister rikkalike naisrollide kirjutamises – seda aga juhtub kaasajal üldse harva.»

Kuulus teatrinäitlejanna Esme ei suuda kuidagi leppida oma tütre Amy väljavalitu Dominiciga, kes on vaimustunud filmikunstist ja selle võimalustest. Läbi 16 aasta kulgev lugu viib vaataja reisile ühe perekonna konfliktidesse, kus lisaks isiklikele põlvkondadevahelistele vastuoludele tuleb mängu ka erinev suhtumine kunsti.

Nii põimub peredraamasse ka küsimus teatri kui kunstivormi koha üle moodsas kino- ja telemaailmas. «See on lugu teatri võimust ja naise võimust,» selgitas lavastaja oma huvi teatritüki vastu.

Lisaks Anu Lambile, Hele Kõrvele ja Mikk Jürjensile mängivad ka Kalju Orro, Helene Vannari ja Kristjan Üksküla. Näidendi on tõlkinud Triin Sinissaar. Lavastuse kunstnik on Iir Hermeliin, helilooja Jaak Jürisson, valguskunstnik Priidu Adlas. Pantomiimi on seadnud Aleksander Eelmaa.

David Hare'i on briti kriitikud nimetanud viimase 40 aasta üheks olulisemaks näitekirjanikuks. Hare on sõna- ja näitekunsti vallas tegev mitmel rindel, olles samal ajal ka näitleja, teatri- ja filmilavastaja ning -stsenarist. Suurbritannia kaasaegse ühiskonna sotsiaalkriitilise kujutamise eest on talle omistatud mitmeid olulisi rahvusvahelisi preemiaid nagu BAFTA, Berliini filmifestivali kuldkaru, Olivier auhinna, jpt.

Hare’i jätkuvat aktuaalsust näitab tema viimane preemia - 2011. aasta PEN/Pinteri preemia. Olivier auhinnale kandideeris ka tema 1997. aastal kirjutatud «Amy’s view», mille maailmaesietendus oli samal aastal Londonis, Royal National Theatre'is Judy Denchiga peaosas. Eestis jõuab «Amy seisukoht» lavale esmakordselt.

«Amy seisukoht» on Mladen Kiselovi teine lavastus Tallinna Linnateatris «Kes kardab Virginia Woolfi?» järel. Bulgaaria päritolu Kiselov lõpetas 1968. aastal Moskvas Anatoli Efrose õpilasena GITISe, tegutses alguses lavastajana Bulgaarias ja alates 1980. aastatest on töötanud peamiselt USAs. Sarnaselt David Hare'iga kuuluvad ka tema loomingulisse pagasisse tele- ja kinotöö.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles