Asutus Tallinna Turud haarab võimu pealinna turgude üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe turg seisab praegu täiesti tühjana.
Lasnamäe turg seisab praegu täiesti tühjana. Foto: Liis Treimann

Eelmisel nädalal andis Tallinna linnavolikogu rohelise tule asutuse Tallinna Turud loomiseks ning nüüd kuuluvad Nõmme, Mustamäe ja Lasnamäe turud ühtse juhtimise alla. Juurde võib tulla ka Viru tänava Lilleturg.


Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu kinnitas, et Tallinna Turud on küll üks Tallinna ettevõtlusametile alluv asutus, kuid igal turul on siiski oma eelarve ning nad vastutavad ise oma tulude ja kulude eest. See tähendab, et kasumlik Nõmme turg ei pea katma Lasnamäe turu kahjumeid.

«Ma käisin Nõmme turul ja kuulsin juba seal sosinaid, et nüüd peab Nõmme turg hakkama arendama ka Lasnamäe turgu,» märkis abilinnapea. «Tegelikult ei ole nii, Nõmme turg ei pea arendama Lasnamäe turgu. Kõik arendusprojektid käivad Tallinna ettevõtlusameti kaudu. Kui me seda muutust teinud ei oleks, siis olekski tekkinud olukord, et Nõmme turg peab arendama nii Mustamäe kui Lasnamäe turgu.»

Siiani kuulusid 2008. aastal moodustatud linnaasutuse Nõmme Turg alla kõik kolm Tallinna munitsipaalturgu. Sarapuu sõnul oli see olukord päris ebanormaalne, sest miks peaks Nõmme muret tundma Lasnamäe või Mustamäe turu käekäigu pärast. Seetõttu tekkiski mõte moodustada kõiki pealinna munitsipaalturge haldav asutus.

«Eesmärk on see, et koostada asutusele Tallinna Turud korralik eelarve ja investeerimisplaanid ning teha need turud korda,» rõhutas Sarapuu. «Nii Lasnamäe kui Mustamäe turule tuleb ehitada korralikud kinnised paviljonid, et lõppkokkuvõttes võime öelda, et Tallinna turud on valmis.»

Abilinnapea sõnul on Tallinna 2012. aasta eelarves Lasnamäe turu arendamiseks taotletud 225 000 eurot ning Mustamäe turu jaoks oluliselt rohkem raha. Kogu see summa tuleb linna ettevõtlusameti eelarvest.

«Me oleme teinud küsitluse Lasnamäe linnaosas ja ma olen ka ise otse lasnamäelastelt küsinud ning vastused on olnud sellised, et kui see turg korda saab, siis inimesed käiksid seal hea meelega,» kinnitas Sarapuu.

Ta lisas, et asutusel Tallinna Turud on ka nõukogu, kuhu kuuluvad nii Nõmme, Lasnamäe kui Mustamäe linnaosa vanemad. See tähendab, et kui mõnel inimesel tekib ühe või teise turu kohta küsimusi, siis ei pea ta pöörduma Tallinna linnavalitsuse või ettevõtlusameti poole, vaid saab oma küsimustele vastuse kohalikust linnaosavalitsusest.

Asutuse Tallinna Turud juhti ei ole Sarapuu sõnul veel määratud. Kui asutuse nõukogu tuleb kokku, eks siis saab sellele ametipostile ka inimene paika pandud.

Nõmme halduskogu esimehe Matti Martinsoni sõnul leiab halduskogu, et Nõmme turg peab jätkama linnaosa turuna ning seda ei tohiks muuta Tallinna turuks.
«Nõmme halduskogu arutas Nõmme turu muutmist Tallinna turuks ning ühiselt leiti, et tegu on halva mõttega,» ütles Martinson. «Kui me tahame, et linnaosad oleksid iseseisvad ja omanäolised, siis linnaosa hallatavate asutuste koondamine linna ei toeta seda eesmärki.»

Ta lisas, et Nõmme turg on nõmmelastele palju rohkem kui kauplemiskoht. Turg on kohtumispaik ja moodustab osa kohalikust kultuurielust. Turg on nõmmelastele märgiliselt oluline paik.

Sarapuu sõnul ei kao Nõmme turu omapära. Alles jääb ka Nõmme turu silt, mistõttu ei tasuks nõmmekatel küll südant valutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles