Kainestusmajas avatakse kodutute öömaja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kainestusmaja.
Tallinna kainestusmaja. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna kodutute arv üha kasvab, avab Merelahe teel asuva Tallinna kainestusmaja kolmandal korrusel uksed uus kodutute öömaja.


«Kuivõrd talve tulles on kasvavale kodutute armeele öömajakohti juurde vaja ning kainestusmajas pole kolmandale korrusele kliente reeglina jagunud, siis otsustasime anda selle kodutute öömajaks,» ütles abilinnapea Merike Martinson ajalehele Pealinn.

«Uus öömaja hakkab lahti olema aasta läbi,» rääkis linna sotsiaaltöö keskuse resotsialiseeritavate sotsiaalteenuste juht Eve Lääts Pealinnale. «Uksed on tänavalt tulijatele avatud kella 21-9 ning öömajakohti jagub veerandsajale inimesele.»

Katse korras oli kainestusmaja öömaja nädalakese avatud ka eelmisel talvel, kui kohti teistes Tallinna öömajades kippus nappima. Uut öömaja ei avata mõne teise majutuskoha ärakukkumise arvelt. «Kuna kodutute arv on viimasel ajal just nooremate inimeste näol üsna märkimisväärselt tõusnud, on seda lisavõimalust väga vaja,» tõdes Lääts.

Põhja prefektuuri kainestusmajateenistuse vanem politseikapten Karla Kilk märkis, et kodutute ööbimiskoha avamine kainestusmaja kolmandal korrusel kainestusmaja töös midagi ei muuda. «Politsei käsutusse jäävad hoone kahe alumise korruse kambrid,» selgitas Kilk. «Sellest piisab kainestusmaja vajadusteks täiesti. Keskmiselt kaineneb Tallinna kainestusmajas üheaegselt umbes 15 inimest. Maksimaalne arv korraga kainenejaid on kahe aasta jooksul olnud 38 ning seni ei ole tekkinud vajadust kasutada maja kolmanda korruse kambreid.»

Kainestusmaja käsutusse jääb 20 kainenemiskambrit ja kolm eelkambrit, mis võimaldab kainenemisele panna kokku 46 inimest.

Kui teistesse Tallinna kodutute majutuskohtadesse joobes inimesi ei lasta, siis uude öömajja võib tulla ka purjuspäi. «Õiguskantsler osutas asjaolule, et linna sotsiaalmajutusüksuste (SMÜ) elanike ja kodutute õigusi on kainuse nõudega piiratud. Nüüd on see kitsaskoht lahendatud, napsised kodutud suunatakse siia. Kohapeal alkoholi tarvitada siiski ei tohi,» selgitas Lääts.

Igasse kambrisse mahutatakse vastavalt vajadusele kaks-kolm inimest. Kuigi magada tuleb põrandal, küljealuseks madrats, ootavad öömajalisi siiski soe tekk, padi, puhtad linad, samuti käterätik ja saunalina. Öömajas hakkavad korda hoidma sotsiaalassistent ja turvamees, tööd koordineerib linna sotsiaaltöö keskus.

Uuel öömajal hakkab olema eraldi sissekäik. «Kuigi kainestusmaja ja öömaja tegutsevad ühe katuse all, on nad siiski eraldiseisvad asutused,» rõhutas Lääts. «Kui öömaja osas hakkab purjutaja märatsema, siis ei lähe ta mitte korrus allapoole, vaid talle kutsutakse üldkorras politsei, kes viib korrarikkuja arestikambrisse rahunema.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles