Linnaosavanem: Tallinna kesklinna pargid vajavad peremehekätt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare park.
Tammsaare park. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna kesklinna vanem Mihhail Korb tutvus koos linnakeskkonna osakonna töötajatega linnaosa parkide olukorraga ning leidis, et pargid vajavad senisest paremat peremehekätt ning läbimõeldumat lahendust.

Korbi sõnul on kesklinna parkidel ja puhkealadel Tallinna rohevõrgustikus eriline koht, kuna linna keskmes, kuhu koondub oluline osa kaubandusest, ärist, turismist ning kuhu suubub ka märgatav osa transiitliiklusest, on iga puhke- ja rekreatsioonivõimalus äärmiselt oluline.

«Kuigi ka praegu pole mul parkide olukorrale ja hooldusele suuri etteheiteid, soovin tulevikus näha pargialade läbimõeldumat lahendust,» ütles Korb, leides, et Kesklinna parkides tuleb luua aktiivse puhkuse võimalused kõigile vanusegruppidele. «Kui laste mänguväljakute osas on näha edasiminekut, siis täiskasvanutele ja eakatele mõeldud puhke- ja tegevuslahendustega ei saa kuidagi rahule jääda. Harju tänava haljastu mõnusad lamamislavatsid ja Lembitu tänava pargi malelauad on hea näide loovast lähenemisest pargialade kujundamisel, ent taolisi puhkeala õdusamaks muutvaid uuendusi võiks kohata rohkem.»

Tutvudes vanalinna ja linnaosa keskseid kaubanduspiirkondi ning Maakri kõrghoonete ala ühendaval logistilisel teljel asuva Tammsaare pargiga, leidis linnaosa vanem, et linlaste ning turistide hulgas populaarse pealinna keskseima rohesaare korrastamisega tuleb kiirustada.

«Tammsaare park peab lähiaastatel saama pealinna esinduspargile väärilise välimuse,» ütles Korb. «Pargi saatuse suhtes sisendab optimismi teadmine, et selle korrastamiseks on koostamisel ideekonkursi tingimused ning vastav töögrupp on tingimuste sisu osas konsensuse saavutanud. Loodan, et konkurss, millel oodatakse osalema maastikuarhitekte, arhitekte, disainereid kui ka elektriinsenere ja teisi spetsialiste, kuulutatakse välja veel käesoleval aastal.»

Ta lisas, et kesklinna murelaps on looduslikult kaunis, ent amortiseerunud Toompark. Kesklinna valitsus leiab lähiajal võimaluse Snelli tiigi puhastamiseks ja pargiala korrastamiseks.
Toompuiestee äärse Falgi pargi olukorda pidas kesklinna vanem halvaks näiteks rekonstrueerimistööde takerdumisest. Korbile jääb arusaamatuks, miks venib projekti elluviimine. Kui töödega alustatakse, tuleb need ka lõpule viia.

Korb mainis, et rahvusraamatukogu taguses Tuvi pargis tuleb paigaldada pingid ja rajada laste mänguväljak ning lõpetada purskkaevu ehitus, siis tõuseb pargi looduslik võlu täies mahus esile. Hea näitena igas vanuses pargi külastajatele mõeldud terviklahendusest tõi Korb esile Politseipargi.

Külastades Maarjamäe memoriaalansamblit, oli linnaosa vanem üllatunud, et statsionaarsete tribüünide ja imelise merevaatega kompleks seisab kasutamata ning laguneb. «Kõige lihtsam on öelda, et hetkel puuduvad kompleksi korrastamiseks vahendid, ent kindlasti on neid võimalik leida erinevatest fondidest,» tõdes Korb. «Küllap me Maarjamäe kompleksi lagunemise peatamiseks midagi välja mõtleme.»

Tallinna kesklinnas on  42 roheala, millest kaitse alla on võetud 7 parki. Haljasmaid on 876,4 hektarit, mis moodustab linnaosa üldpinnast 28,6 protsenti. Haljasalade pindala on 198,5 hektarit. Kesklinnas on võrreldes teiste Tallinna linnaosadega parke märkimisväärselt rohkem – seal paikneb ligi pool kogu pealinna parkidest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles