Kopli liinide planeering läheb käiku jaanuaris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kopli liinidele.
Vaade Kopli liinidele. Foto: Toomas Huik

Kui mõni üksik Kopli poolsaare lõpus asuvate maade detailplaneeringu väljapaneku ajal tulnud protest leiab lahenduse, saab tõenäoliselt juba jaanuaris hakata otsima selle ala arendajat.


Kolmapäevase Kopli liinide detailplaneeringu avaliku arut-elu eel laekus vaid paar protesti ning needki ei olnud põhimõttelist laadi.



Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles eile, et vaid üks protest on veel üleval. Selle esitaja ei olnud kolmapäeval avalikul arutelul, mistõttu polnud võimalust temalt midagi täpsemalt küsida.



Pärast seda kui linnaplaneerijad tolle protesti esitajaga isiklikult kohtuvad ning vastuolu tõenäoliselt ka lahendavad, saab Kopli liinide detailplaneeringu saata linnavolikogusse kehtestamiseks. Ilmselt juhtub see järgmise aasta jaanuaris. Pärast seda on juba võimalik välja kuulutada hoonestusõiguse seadmise konkurss, et leida rohkem kui 30 hektari suuruse ala arendaja.



Põhja-Tallinna linnaosa vanem Enno Tamm ütles, et ühe protesti esitas naaberkrundi omanik, kelle väitel ulatub detailplaneering poole meetri jagu tema maale. Põhimõttelisi vastuväiteid planeeringule tema sõnul ei olnud, mistõttu ei tohiks tekkida probleeme hoonestusõiguse seadmise konkursi väljakuulutamisel.



«Kui arvestada praegust majandusolukorda, on need muidugi kaks eri asja, kas võita hoonestusõiguse konkurss kaks aastat tagasi või teha seda järgmisel aastal,» ütles Tamm.



2006. aastal võitis konkursi 211 miljoni krooniga suurettevõtja Endel Siffile kuuluv firma Primos Kinnisvara, ent kohtuvaidluste tõttu jäi hoonestusõiguse leping sõlmimata. Siff ütles eile, et ta ei ole detailplaneeringuga tutvunud ega oska seetõttu öelda, kas ta osaleb ka uuel konkursil.



Abilinnapea Aasa sõnul tuleb Kopli liinidel igal juhul üritada hoonestusõiguse konkurss korraldada, kuigi majanduslanguse ajal ei pruugi osalejaid eriti palju olla.



Aas kinnitas, et säilitada plaanitakse nii mere ääres asuvad kivitrepikojaga majad kui ka liinide kõige ülemisel platool Sepa tänava ääres seisvad päris heas seisus olevad kahekorruselised tööliselamud. Mõned majad on küll lammutatud, kuid nende kivitrepikojad on püsti ja need hooned kavatsetakse detailplaneeringu järgi endisel kujul taastada.



Kopli liinide detailplaneeringu teinud arhitektuuribüroo RAAM Arhitektid arhitekti Alice Laanemäe sõnul tuleb sinna erinevaid elamuid. Vanad majad renoveeritakse, tühjaks jäänud kohtadesse ehitatakse aga uued elamud.



Liinide praegune tänavavõrk säilib, ka vana munakivisillutis taastatakse. Suuremate tänavate äärde jäävad kuni kuuekorruselised elamud. Vanade majade ruumilahendus tehakse ringi, et need vastaksid tänapäeva nõuetele.



Peale 728 korteri on liinidele planeeringuga ette nähtud lasteaed, eakate keskus, kohvik, äri- ning teenindusruumid. Liivarannaga mereäärne ala jääb kõigi linlaste kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles