Tallinna opositsioon marssis volikogu istungilt minema

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung
Tallinna linnavolikogu istung Foto: Eeva Kaun

Protestiks Tallinna volikogu esimehe Toomas Vitsuti ideele kaotada uuest aastast linnavolikogust sotsiaaldemokraatide fraktsioon, marssisid linnavolikogu opositsioonipoliitikud ühiselt istungilt minema.

Saali jäänud keskerakondlased ning neli fraktsioonivaba liiget hääletasid seejärel Vitsuti eelnõu poolt. Kui praegu võib fraktsiooni moodustada kolm volikogu liiget, siis edaspidi tõuseb see piir viieni.

Volikogu keskerakondlasest esimees esitas selle ettepaneku volikogule esmakordselt septembris, kuid toona pidi uus kord kehtima hakkama alles tuleval sügisel ehk pärast järgmisi valimisi. Täna esitas aga Vitsut ootamatult eelnõule muudatusettepaneku, mille järgi hakkaks muudatus kehtima juba 1. jaanuarist.

Vitsut põhjendas oma meelemuutust sellega, et riigikogu otsustas Keskerakonna ägedatest protestidest hoolimata tõsta linnavolikogu liikmete arvu 79ni ning linnavolikogu peab võimalikult kiiresti alustama kulude kokkuhoidmist.

Koos kolmeliikmelise sotside fraktsiooniga kaob automaatselt ka sotside Tallinna piirkonna juhi Jaak Juske töökoht, kes seni töötas linnavolikogus fraktsiooni nõunikuna. Blogi pidav Juske on olnud juba pikka aega linnavõimu äge kritiseerija.

Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) liige Indrek Raudne ütles enne saalist lahkumist, et Vitsuti muudatusettepanek on «Jaak Juske kõrvaldamise ettepanek».

Enne saalist lahkumist võtsid sõna ka teised opositsioonipoliitikud, kes kritiseerisid Vitsuti ideed muuta fraktsiooni moodustamise põhimõtteid enne järgmisi valimisi.

Opositsiooni ühisest äraminekust teatas Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer sõnadega: «Me lahkume, istuge siin üksinda edasi».

63-liikmelises linnavolikogus kuuluvad opositsiooni Reformierakonna, IRL-i ja sotsiaaldemokraatide saadikud.

Keskerakonnal on volikogus 32 kohta ning lisaks on volikogus veel kuus fraktsioonivabat liiget, kelledest mitmed on rahvaliitlased.

Seejuures on linnavolikogu päevakorras täna ühtekokku kümme punkti. Esimene päevakorrapunkt oli linna tuleva aasta eelarve ning teine fraktsioonide moodustamise eelnõu, mille arutamise ajal opositsioon ka minema marssis.

Sotside hinnangul kaotas Keskerakond nende fraktsiooni linnavolikogust ära kättemaksuks linnavõimu kritiseerimise eest.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Maimu Bergi sõnul lõi Keskerakond täna Eesti poliitikas väga ohtliku pretsedendi.

«Mitte kunagi varem ei ole keset valitava kogu volitusi kaotatud ära tegutsevat fraktsiooni,» lausus ta. «Selle häbiväärse otsusega karistas Savisaar sotse linnavalitsuse korruptiivsete tehingute paljastamise eest. Samas oli see hoiatuseks ka teistele opositsiooniparteidele, et parem on vait olla.»

Bergi hinnangul oli eriti kohatu see, et fraktsiooni kaotamist puudutava ettepaneku tegi volikogu esimees. Kui Toomas Vitsut soovib tõesti linna kulutusi kokku hoida, võiks ta alustada oma nõunikest, kelle ülalpidamine nõuab nelja aasta jooksul maksumaksja taskust üle 15 miljoni krooni, märkis ta.

Sotsiaaldemokraadid teatasid, et ei kavatse leppida demokraatia lämmatamise ja oma fraktsiooni poliitilise vägistamisega. Erakond vaidlustab linna põhimääruse muudatuse halduskohtus ja pöördub seisukoha saamiseks ka õiguskantsleri poole.

Linnavolikogu istung lõppes pärast opositsiooni äraminekut kiiresti, sest järele jäänud kaheksa päevakorrapunkti kiideti heaks kõigest  poole tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles