Kiili katlamajas sai kolm meest rängalt viga

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiilis katlamaja puhastamisel sai eluohtliku mürgituse kolm meest. Pilt sündmuskohalt päästetöödelt.
Kiilis katlamaja puhastamisel sai eluohtliku mürgituse kolm meest. Pilt sündmuskohalt päästetöödelt. Foto: Marko Tooming / Harju Elu

Täna päeval sai Harjumaal Kiilis asuvas katlamajas eluohtliku mürgituse kolm meest, kes viidi haiglasse raskes seisus. Tööinspektsiooni andmetel olid meestel kaitsevahendid olemas, kuid pole teada, kas need vastasid ettenähtud tingimustele.

«Kaks noormeest olid mahutis sees, kolmas julgestas väljast. Midagi juhtus mahuti sees, mistõttu ka julgestanud noormees läks mahutisse ja sai ka ise mürgistuse,» ütles sündmuskohal käinud Tööinspektsiooni tööinspektor-uurija Ivi Abe.

Vastavate filtritega varustatud hingamiskaitsevahendid olid meestele väljastatud, kuid pole veel teada, kas need vastasid ettenähtud tingimustele. Inspektsiooni teatel tuleb neile  teha ekspertiis.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla pressiesindaja Inga Lill ütles kell 18 Postimehele, et mehe, keda kiirabimeedikutel tuli kohapeal elustada, seisund on jätkuvalt üliraske ja ta viibib intensiivravil. Teised mehed, kelle seisund oli kergem, jäävad samuti haiglaravile.

«Nad olid suhteliselt noored poisid, umbes 19-, 20-aastased,» rääkis Kiili vallavanem Valeri Kukk, kelle teada olid mehed pärit Ida-Virumaalt. Vallajuhi andmetel olid noormeestel respiraatorid. «Mul on tunne, et mingeid tõsiseid kaitsevahendeid seal ei olnud,» ütles ise sündmuskohal käinud mees.

Mehed olid ka varem mahtit puhastanud

«Tegemist ei ole Avotermi töötajatega. Need on meie allhankija töötajad, kellelt tellisime mahutite puhastamisteenust. Meie andmetel kasutasid nad nõuetele vastavaid kaitsevahendeid, aga õnnetuse täpsemad asjaolud selgitab välja tööinspektsioon. Tunneme tõsist muret töömeeste tervise pärast ning soovime neile kiiret paranemist,» teatas Avotermi juht Mati Sarap.

Kommenteerides vahetult pärast õnnetust levinud infot, nagu poleks meestel olnud kaitsevahendeid, ütles Sarap, et ilma kaitsevahenditeta ei saa seal mahutis üldse olla.

«Aga kaitsevahendite sobivust ei oska mina hinnata, sest kui me töö tellime, siis me ei saa seda jälgida,» lisas ta.

Sarap kinnitas, et samad õnnetusse sattunud mehed on ka varem mahuteid puhastanud. «Nad ei tee seda tööd mitte esimest päeva,» sõnas ta.

Päästja sai ka viga

Päästjad said väljakutse Kiili aleviku katlamaja juurde täna kell 13.28, ütles Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava. Sündmuskohale sõitis kolm päästeautot, kaks Nõmmelt ja üks Assakult.

Päästjad tõid mehed mahutist välja ja andsid üle kiirabile, mis viis kannatanud Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Päästetöödel sai viga ka üks Nõmme komando päästja, kes viidi samuti haiglasse. «Üks päästjatest hingas ilmselt samuti mürgiseid aure. Esialgu leiti, et ta ei vaja ravi, aga hiljem otsustati ta siiski haiglasse viia,» ütles Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava. Põhja-Eesti regionaalhaigla andmetel lasti päästja õhtul kodusele ravile.

Asja uurivad nii politsei kui tööinspekstioon. «Asjaolude täpsustamist raskendab asjaolu, et tööandja ei ole võtnud Tööinspektsiooniga ühendust, » ütles tööinspektsiooni tööinspektor-uurija  Abe.

Tööõnnetuse puhul on tööandja kohustatud informeerima tööinspektsiooni, kuid seda antud tööõnnetuse puhul ei ole tehtud.

«Hetkel politsei uurib asjaolusid, et otsustada, kas alustada kriminaalmenetlust juhtumi kohta,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles