Tallinn loob uue hariduse infosüsteemi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infosüsteem, mis koondab infot kõikide Tallinna haridusameti haldusalas olevate asutuste kohta. Pilt on illustratiivne.
Infosüsteem, mis koondab infot kõikide Tallinna haridusameti haldusalas olevate asutuste kohta. Pilt on illustratiivne. Foto: Internet

Tallinna haridusamet soovib luua uue hariduse infosüsteemi, mis koondaks kokku praegu mitmetesse eri andmebaasidesse sisestatavad andmed ning lihtsustaks ka lapsevanematel taotleda kohta lasteaias, huviringis või koolis.

Haridusamet soovib luua täiesti uue veebipõhise integratsioonikeskkonna, mis koondab kõikide Tallinna linna haridusasutuste andmed erinevatest infosüsteemidest ja andmekogudest ühte keskkonda. «See lihtsustab oluliselt haridusasutuste tööd, sest andmeid sisestatakse, töödeldakse ja vaadatakse ühest kohast, mis tõstab ka andmete täpsust ja kvaliteeti,» ütles haridusameti üldosakonna juhataja Rainer Rannala.

«Avalikkusele saaksime pakkuda just koondandmeid alates sellest, kui palju on klassides või rühmades õpilasi-lapsi kuni sinnani, et lapsevanemad saaksid e-teenusena esitada taotlusi, milleks praegu tuleb kooli või lasteaeda kohale minna,» ütles Rannala. Näiteks saaks siis hakata lasteaia- või huvikooli kohta interneti kaudu taotlema.

Praegu kasutavad kõik Tallinna lasteaiad, koolid, huvikoolid ning haridusamet 2001. aastal loodud hariduse infosüsteemi, mis koondab peamiselt õpilaste ja laste ning töötajate andmeid.

«Mõningaid selle väljundeid näeb ka haridusameti kodulehel – näiteks kontaktid on liidestatud andmekoguga ja kui mõni asutus oma kontakte muudab süsteemis, muutuvad need automaatselt ka kodulehel. Sama kehtib lasteaiarühmade täituvuse osas. Aga need on ikka suhteliselt tagasihoidlikud võimalused, mida oleme suutnud vana andmekogu baasil ära kasutada,» leidis Rannala.

Kümme aastat vana andmekogu on püütud küll pidevalt edasi arendada, kuid oma arhitektuurilt ja ülesehituselt on see tänapäevase infosüsteemi mõttes siiski aegunud, tõdes ta. Pealegi kasutavad haridusasutused korraga mitmeid erinevaid infosüsteeme, mis sisaldavad sageli ühetüübilisi andmeid, kuid neid tuleb eraldi sisestada või muuta.

«Eesti hariduse infosüsteemi (EHIS) on aasta-aastalt üha enamate koolide, lasteaedade ja huvikoolide andmeid hakatud koguma. Koolides muutub üha olulisemaks e-kool. Praegu sisestatakse igasse süsteemi andmeid eraldi ja liidestus on olnud suhteliselt tagasihoidlik. Meie eesmärk on, et kui näiteks e-koolis isikuandmeid muuta, kajastuvad muudatused automaatselt ka mujal,» tõi Rannala näiteid.

Haridusamet otsib nüüd riigihankega infosüsteemi valmistajat. Eesmärk on see valmis saada järgmise aasta lõpus. Infosüsteemi hind saadakse teada riigihanke käigus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles