Komisjon: lasteaiatasu tõus peab käima käsikäes linnarahastuse suurenemisega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Liivamäe lasteaias
Lapsed Liivamäe lasteaias Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lasteaedade rahastamist ja tegevust arutav komisjon leidis, et vanemate makstava kohatasu kuni kaheprotsendiline tõus oleks aktsepteeritav vaid sel juhul, kui ka linnapoolne rahastamine vähemalt samas mahus suureneks.

Tallinna haridusametis reedel kogunenud lasteaedade rahastamist ja tegevust arutav komisjon arutas vanemate makstava lasteaia kohatasu võimalikku tõstmist.

«Haridusameti juhataja Andres Pajula ütles, et kuna lapsevanemad on viimastel aastatel panustanud ise tublisti lasteaedade remonti ja õppevahendite soetamisse, tuleb olla kohatasu tõusuga ettevaatlik. Samas on sektorisse hädasti lisaraha vaja. Kindlasti tuleks kehtestada kõrgem kohatasu neile lasteaedadele, kus on ujula ja seega oluliselt suuremad kulud,» vahendas linnavolikogu aseesimees Jaak Juske oma blogis.

«Mitu komisjoni liiget rõhutasid, et Tallinn ei ole viimase aja rahaeraldustega näidanud lasteaedade rahastamise prioriteetsust,» lisas ta.

Mitu aastat on Tallinnas lasteaia kohatasu olnud kaheksa protsenti valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast ehk 22,24 eurot, mis on võrreldes teiste Eesti linnade ja Harju omavalitsustega keskmisest pisut kõrgem.

«Pärast arutelu leidis komisjon, et kohatasu kuni kaheprotsendilist tõusu ehk 27,80 euro tasemeni kuus uuest aastast võib aktsepteerida vaid sel juhul, kui ka linnapoolne rahastamine vähemalt samas mahus suureneb. Täna seda aga linna finantsteenistuse esindaja lubada ei saanud.» Kaheprotsendiline tõus tähendab Juske sõnul kohamaksu suurenemist 10 protsendini alampalgast.

«Nii on minu ettepanekul komisjoni järgmise koosoleku päevakorras novembris ülevaade Tallinna linna 2012. aasta eelarve eelnõus olevatest eraldistest lasteaedadele. Siis arutab komisjon ka remondifondi kasutamist ja integratsiooniprobleeme lasteaedades,» märkis Juske.

«Täna oli aga veel päevakorras lasteaia toidupäeva tasuga seonduv. Sel aastal on see aiarühmas keskmiselt 1,65 eurot, sõimerühmas aga 1,49 eurot päevas. Tähtis on teada, et lapsevanem katab vaid toiduainete kulu. Toiduraha suuruse otsustab lasteaia hoolekogu. Harvad pole juhused, kus toiduraha tõstetakse, kuid aasta lõpuks ei suudeta seda ära kulutada, misjärel läheb jääk linnaeelarvesse,» tõi Juske välja.

Pearaha ei vähene

Haridusameti esindajad kinnitasid, et sel ja eelmisel aastal 1280 euro tasemel püsinud lasteaedade arvestuslik pearaha järgmisel aastal ei vähene.

«Samas on selge, et tugevalt alarahastatud lasteaiad ei suuda pearahast katta kõiki ettenähtud kulutusi. Amet taotleb tuleva aasta linnaeelarves pearaha suurendamist hüppeliselt tõusnud kommunaalkulude katmiseks,» kirjutas Juske.

«Haridusametnikud tõid komisjoni liikmetele rida näiteid, kus valve-, toitlustamis-, majahoidja- ja pesupesemisteenuse sisseostmine on osutunud lasteaia jaoks oluliselt odavamaks sellest, kui lasteasutus kõnealuseid asju ise korraldab. Samas rõhutati, et otsused ühe või teise teenuse korraldamise osas teeb iga lasteaed ise.»

Komisjon vaatas ka uuesti üle lasteaedade tänase rahastamismudeli ja leidis, et see põhimõttelisi muudatusi ei vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles