Kapo juht: ei maksa ärritatud poliitiku juttu tähele panna

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg.
Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg. Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitsei (kapo) peadirektor Raivo Aeg ütles, et öösel linnavalitsuses käinud kaitsepolitseinikud võtsid ära seal olnud jälitusseadmed ning soovitas mitte tähele panna ärritatud poliitiku juttu, et tema alluvad oleksid kedagi ähvardanud.

Ei maksa tähele panna mõne ärritatud poliitiku juttu, et valvanud munitsipaalpolitseinikku oleks ähvardatud, märkis Aeg. Ta lisas samas, et nii valvurilt kui ka kaitsepolitseinikelt küsitakse ähvarduse kohta üle.

Aeg pidas samas ebatõenäoliseks, et valvurit ähvardati, sest kuna kaitsepolitseinikud viisid kohtu loal läbi seaduslikku tegevust, siis polnud ähvardusteks mingit põhjust.

Kapo juht ütles, et 7. detsembri öösel võtsid kaitsepolitseinikud linnavalitsusest ära jälitusseadmed, mis olid sinna varem pandud, et fikseerida pistisekahtluse tõttu vahistatud Ivo Parbuse tegevus. Aeg ei soostunud ütlema, et millal seadmeid Parbuse kabinetti pandi.

Ka riigi peaprokurör Norman Aas lausus, et kaitsepolitseinike tegevus linnavalitsuses oli seaduslik ja neil oli kohtu luba.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas täna munitsipaalpolitseinikust valvuri seletuskirjale viidates, et kaitsepolitseinikud ähvardasid valvurit.

Samuti tõrjus Aeg Savisaare kahtlustusi justkui täidaks kapo poliitilist tellimust. Minu jaoks oli jutt jutt kapo ja prokuratuuri poliitilisest kallutatusest ja poliitilisest tellimusest hämmastav, lausus ta.

Nii Aeg kui ka Aas kinnitasid, et ametniku poliitiline kuuluvus ei mängi kaitsepolitsei töös korruptsioonijuhtumeid avastada mingit rolli.

Aasa sõnul on see vastupidi nende tööd segav kui ametnik on mõnes erakonnas, sest siis kaasneb paratamatult põhjendamatu süüdistus poliitilises kallutatuses.

Aas märkis, et kaitsepolitsei sai ülesandeks tegeleda korruptsiooni uurimisega viies Eesti suuremas omavalitsuses mullu suvel ning nüüdseks on esimesed juhtumid jõudnud nii küpseks, et nendega saab avalikkuse ette tulla.

Ta lisas, et korruptsiooni uurimine on sagedasti seotud jälitusmenetlusega, sest see on paljudel juhtudel ainus võimalus asjaga edasi minna.

Aeg ütles, et kaitsepolitsei ei kavatse üles kerkinud süüdistusi poliitilisest tellimusest tähele panna ning jätkab oma tööd. Samuti tõi ta välja, et inimeste kodanikutunne on ärganud ning inimesed on neid palju aidanud.

Tahaks julgustada ka teisi kodanikke politseile või kaitsepolitseile oma probleemidest teada andma, lisas ta. Kapo juht ütles, et Parbuse kabinetti otsiti tõepoolest teistkordselt läbi 11. detsembril ehk pärast seda kui jälitusseadmed oli 7. detsembri öösel ära võetud.

Kuid ta märkis, et 11. detsembril võeti Parbuse kabinetist ära üks ese, mis oli juba 4. detsembril fikseeritud, kuid alles uute asjaolude ilmnemisel hinnati, et sellel on tõenduslikku iseloomu. Aegi sõnul on kahetsusväärne, et linnavalitsus eesotsas linnapeaga otsustas turvasalvestised avalikustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles