TV3: kuhu peletada asotsiaalid Balti jaamast?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutud Balti jaamas.
Kodutud Balti jaamas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallina korrakaitsekomisjon plaanib hakata puhastama Balti jaama ja selle ümbrust kodututest ja asotsiaalidest, kes häirivad seal turiste ja möödujaid.

Ametnikud käisid ka kohapeal tutvumas elu pahupoolega, mis jahmatas neist nii mõndagi – näiteks kergendas üks mees end otse telekaamera ja politseinike ees, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Edelaraudtee juht Neddy Kramer jagas kodutud kolme gruppi. Neist esimesse kuuluvad need, kes ei joo, vaid on lihtsalt elu hammasrataste vahele jäänud, teised kaks on aga need, kelle vastu igapäevaselt võideldakse.

«On üks seltskond, kes on niiöelda parasiite – noored tugevad mehed, kes ei viitsi hommikul tööle minna, tööd teha nad ei taha, üritavad kuidagimoodi ära elada. Ilmselt nad ei hakkagi kunagi enam tööl käima ja käivad järjest rohkem alla. See on siis üks kontingent ja kolmas on see, kes on täiesti põhjakiht,» kirjeldas ta.

Kodutute arv on püsivalt suurenenud ning paljude jaoks neist on see elustiil, mille lõpetamiseks nad abi ei soovigi. Balti jaamast on saanud eluheidikute trehvamiskoht, kus päev sõpradega õhtusse veeretatakse. Kõik see põhjustab ebameeldivust nii tavainimestele kui ettevõtjatele.

Balti jaama juures asuva Economy hotelli juht Sten Hiis ütles, et kodutud kahjustavad nii linna kui hotelli mainet, kerjates raha ja sigarette.

Lahendused pole aga sugugi lihtsad tulema. Tallinna korrakaitse istungit Balti jaama teemal alustati lootusetuse noodiga, kuid lõpuks hakkas ideid kooruma. Välja pakuti pimedate kohtade kaardistamine, turvakaamerate kasumine ja patrullide lisamine piirkonda ehk kodutute minema ajamine.

Kuhugi peavad asotsiaalid aga minema ja lahenduseks oleks luua neile koosviibimiskoht, kus nad tahavad olla, saavad peavarju ja võivad ka alkoholi tarvitada. «Karta on, et me peame hakkama mõtlema selle peale, mis täna on suhteliselt mõeldamatu ehk me peame looma kuskile võimaluse ja keskkonna, kus nad tahavad olla ja paraku saavad ka juua, sest sellest nad ei loobu,» rääkis Põhja-Tallinna vanem Karin Tammemägi.

Esimesi tulemsi loodab komisjon näha juba detsembri alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles