Grafiti puhastamiseks kulub sadu tuhandeid kroone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik/ Postimees

Tallinn on tõsiselt hädas linna hooneid, sildu ja aedu sodivate noortega, sest grafiti puhastamiseks kulub sadu tuhandeid kroone.

«Illegaalne grafiti on Tallinna linnas tõsine probleem, mille tõttu kannavad varalist kahju riik, omavalitsus, ettevõtted, korteriühistud ja eraisikud,» ütles munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järvik Raepressi vahendusel.

AS Eesti Raudtee puhastab pidevalt oma jõududega mitmeid infrastruktuuri objekte, alajaamade kappe, releevõrgu kilpe ja foore ning sõiduplatvorme ja nende rajatisi. Suuremate sodimiste puhul on kasutatud puhastusfirmade abi.

Grafiti tegijate seas on eriti populaarsed mitmed Põhja-Tallinna ja kesklinna kinnistud ning raudteetunnelid ja sillad-viaduktid. Sel aastal on Eesti Raudtee kulutanud Tallinnas grafiti mahapesemisele kulutanud umbes 80 000 krooni, teatas ettevõtte Põhja halduspiirkonna juht Aivar Saareli.

OÜ Jaotusvõrk on 25 alajaama grafitist puhastamisele kulutanud 350 000 krooni. Tallinna käidusektori juhataja kohusetäitja Priit Paltmanni sõnul on alajaamu, mille seinad ei püsi puhtad üle mõne päeva.

AS Elektriraudtee ostu- ja haldusjuht Taavi Lipstok teatas, et nemad peavad pidevalt puhastama öösiti lõppjaamades seisvaid ronge ja paviljone. Sel aastal on puhastusele kulunud umbes 70 000 krooni. Lisaks on nad teinud kulutusi grafitiaine koostise väljaselgitamiseks, mis hõlbustaks joonistuste puhastamist.

«Lähtudes praegusest olukorrast illegaalse grafiti osas ja arvestades legaalseid võimalusi sellega võitlemisel, tuleb jätkata laiaulatuslikku selgitustööd ja kaasata Tallinna linnapildi puhtana hoidmisse ka üldsust,» sõnas munitsipaalpolitsei juht Kaimo Järvik.

Munitsipaalpolitsei andmetel on grafiti tegijad enamasti alaealised, kes tegutsevad kohtades ja aegadel, mil liigub vähe inimesi ja nende teolt tabamise tõenäosus on väike.

Illegaalse grafiti tegijat saab karistada juhul, kui rikkuja tabatakse otse teolt, trahvi suuruseks saab määrata kuni 6 000 krooni. Politsei karistab illegaalse grafiti tegijat vara rikkumise eest kriminaalkorras, kui rikkumine on toime pandud suures ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles