Aasta õpetaja kandidaat - innovatsioonisaadik õpilastele ja kolleegidele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgy Lorenz.
Birgy Lorenz. Foto: Toomas Huik

Eelmisel aastal Euroopa õpetaja laureaadiks saanud ning tänavu Tallinna poolt Eesti õpetaja konkursile esitatud Birgy Lorenz peab kõige olulisemaks õpilastes ja õpetajates innovaatilisuse arendamist. Seda püüab ta oma igapäevatööga ka teha.

Lorenz on Tallinnas Pelgulinna gümnaasiumis lastele arvutiasjandust õpetanud kümme aastat, algul oli ta tegev ka kunstiõpetajana ning kui vaja, siis asendab algklassides tööõpetuse õpetajat.

Lorenzi eestvõttel on juba kolm aastat gümnaasiumis tegeldud projektiga TurvaLan, mis käsitleb interneti turvalisust. Selle eest sai kool ka maailmaauhinna. Sama projektiga esindas Lorenz Eestit Microsofti innovaatiliste õpetajate konkursil ning uurib teemat ka Tallinna Ülikooli doktorantuuris.

Eelmisel aastal omistati Lorenzile Euroopa õpetaja tiitel just e-õppe alal. Kandidaate oli kokku 600, Eestist 5 – 6 pedagoogi. Tänavu on Tallinn esitanud ta Eesti aasta õpetaja konkursile.

«Kui õpetaja leiab endale palju erinevaid tegevusi, siis see on rõõm tööst, mida ei saa rahas mõõta,» kommenteeris Lorenz õpetajate kurtmist väikese palga üle. «Ma olen näinud seda, et maailmas hinnatakse Eesti õpetajaid kõrgelt rahvusvahelisi projekte tehes. Võimalus niisugustes projektides osalemisel on kuldaväärt. Küll see palk ka meil kunagi järele jõuab.»

Ta lisas, et Eesti õpetajatel on päris palju võimalusi europrojekte teha ja sellega lisaraha teenida, tuleb lihtsalt olla aktiivne. Kes tahab, see saab, aga kes ainult viriseb, see loomulikult ei saa.

Pelgulinna gümnaasium ei kuulu Tallinna niinimetatud eliitkoolide hulka. Lorenzit see aga sugugi ei kurvasta.

«Meil on sellest aastast hästi huvitav võimalus, me oleme Microsofti innovaatiline kool, mistõttu oleme valitud maailma 66 kooli hulka, mis teevad omavahel koostööd ja võrdlevad üksteise taset,» ütles Lorenz. «Viimased paar aastat ei ole me end enam võrrelnud Tallinna ja Eesti teiste koolidega. Võrdleme end maailmaga, Eesti haridus on igal juhul heal tasemel.»

Lorenzi sõnul on hea anda õpilastele kogemusi, mida 21. sajandi kool nõuab. Eesti on küll riigina väike, aga interneti rakenduste alal suur. Pelgulinna gümnaasium pakub oma õilastele võimalust õppida kogu aeg, mitte ainult tundides. Näiteks koolikella seal pole – tund lõpeb siis, kui õpetaja selle lõpetab. Seega võib tund kesta ka 40 või 50 minutit. Olemas on e-õpe, üks õpetaja annab Skype kaudu tundi Kanadast, õpilased suhtlevad temaga arvutiklassis.
«Me toetame õpetajate algatusi ning see on neile meeldima hakanud, kõige tähtsam on usaldus õpilaste ja õpilaste vahel, ei ole vaja mingit valvamist,» kinnitas Lorenz. «Meie kool on viimaste aastatega palju muutunud ja just paremuse suunas.»

Tallinnast Eesti aasta õpetajaks esitatud pedagoogid

Renna Marjundi – Tallinna 21. keskkool
Reet Lend – Kadrioru Saksa gümnaasium
Birgy Lorenz – Pelgulinna gümnaasium
Virge Taimre – Pääsusilma lasteaed
Tiina Kauk – Kadaka lasteaed
Krista Nõmmik – Vanalinna Hariduskolleegium

Tallinna aasta õpetaja 2011

Ave Teder – Tallinna tehnikagümnaasium
Juta Olesk – Kannikese lasteaed
Jaanika Kall – Kadrioru Saksa gümnaasium
Lagle Matto – Lilleküla gümnaasium
Katrin Kuld – Pallipõnni lasteaed
Andrus Kangro – Tallinna reaalkool
Kristi Aitsam – Nõmme põhikool
Hiroyuki Sonobe – Järveotsa gümnaasium
Eive Kabel – Haraka lasteaed
Larissa Õnnis – Pirita majandusgümnaasium
Katrin Johannes – Rõõmupesa lasteaed
Dmitri Rõbakov – Tallinna juudi kool
Anu Ott – Audentese erakool
Anu Reha – Kristiine gümnaasium
Anni Kalm – Rocca al Mare kool
Ivi Olev – Tallinna Saksa gümnaasium
Silva Sepp – Jakob Westholmi gümnaasium
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles