Anu Hallik kerge südamega uut ametikohta vastu ei võtnud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annu Hallik.
Annu Hallik. Foto: Toomas Huik

Tänasest asus Tallinna linnaplaneerimise ameti juhi kohal tööle Anu Hallik, kes kaalus pakkumise vastuvõtmist umbes nädala, aga kuna ta linnavolikogu linnamajanduskomisjoni esimehena on alaga tuttav, siis oli tehtud ettepanekuga nõus.

Halliku sõnul oli ta enne linnavalitsuse eelmise nädala istungit loomulikul teadlik enda määramisest linnaplaneerimise ameti juhatajaks, kuid niisuguse pakkumise tegemine abilinnapea Taavi Aasa poolt tuli siiski paraja üllatusena.

«Vastav haridus annaks mulle kindlasti täiendust orienteerumiseks arhitektuursetes küsimustes,» ütles Hallik. «Tegemist on aga siiski ameti juhi ehk administraatori, mitte peaarhitekti kohaga. Päris uus ma selles valdkonnas siiski ei ole, sest olen kaks aastat juhtinud linnavolikogu komisjoni, mis menetleb planeeringuid ning lisaks sellele olen olnud nii ministeeriumis (majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis – toim.) kui BLRT Grupis osakonna juhataja, seega on mul ka juhtimiskogemus olemas.»

Mõtles põhjalikult

Halliku sõnul oli ta päris põhjalikult mõtelnud, enne kui pakkumise vastu võttis, kuna tegemist on üpris keeruka, raske ja vastuolulise valdkonnaga. Väga palju talle aega mõtlemiseks ei antud.

«Mõtlesin ise ja pidasin ka lähedastega nõu,» tõdes ta. «Ütleme siis nii, et väga kerge südamega ma seda otsust ei langetanud.»

Linnaplaneerimise ameti eelmine juhataja Toomas Õispuu läks kohtu alla, kuna oli endiselt vandeadvokaadilt Viktor Kaasikult saanud laenu, mida kohus käsitles pistisena.

Seda juhtumit kommenteerides mainis Hallik, et korruptsioon on taunitav ja see on eelkõige kinni inimese isiksuses. Vältida saab seda töö korraldamise ja asjakohase järelvalvega. Ta tõdes, et tegemist on valdkonnaga, kus liiguvad suured rahad ning seetõttu võivadki inimestel tekkida mõtted, kuidas planeeringute menetlemist mõjutada.

Enne lapsepuhkusele jäämist töötas Hallik Eesti ühe rikkama inimese Fjodor Bermani suurosalusega BLRT Grupi avalike suhete direktorina. Ta mainis, et oleks samale ametikohale hea meelega tagasi läinud, kuid uus väljakutse pakkus võimalust tegeleda ka natuke teiste valdkondadega.

Saab puudujääke kõrvalada

«Kuna ma linnavolikogus olen nende teemadega tegelenud, siis tunnen, et see ala on mulle huvitav,» ütles Hallik. «Samas nägin selgelt, et on puudujääke, et see on koht, kus saab reaalselt midagi paremuse poole pöörata.»

Niisuguse väitega pidas ta silmas asjaolu, et detailplaneeringute menetlemist saaks kiirendada ja läbipaistvamaks muuta. Samuti oleks vaja menetlusse kaasata rohkem osapooli. See oli ka üks argument, miks Hallik oli nõus uue ametikoha vastu võtma.

Töötasust rääkides mainis Hallik, et BLRT Grupi ja linnaplaneerimise ameti juhataja palka võrreldes ta midagi ei kaota ega võida ka. Linnaametnikuna tööle asudes peab ta loomulikult loobuma oma linnavoliniku staatusest ning kaotab seetõttu komisjoni esimehe tasu. Halliku asemel peaks linnavolikogu liikmeks saama Andrei Birov.

«Eks esimese asjana uuel kohal pean end kõigega kohapeal kurssi viima,» kinnitas Hallik. «Ameti töötajatega olen juba põgusalt tuttavaks saanud, aga eks pean süvenema, millega keegi tegeleb, millised on nende mured ja mõtted.»

KOMMENTAARID

Peeter Pere: kompetents tuleb kasuks

Eesti Arhitektide Liidu eestseisuse esimees Peeter Pere kommenteeris Anu Halliku Tallinna linnaplaneerimise ameti juhatajaks saamist nii, et mida rohkem inimene seda eriala valdab, seda parem ta oma ametis on.

Samas lisas Pere, et asjale saab läheneda kahel viisil. Ameti juhataja võib olla lihtsalt mänedžer, kellel on tublid abilised, kes talle nõu annavad. Teise võimalusena on juhataja erialainimene, kes saab planeerimisest paremini aru kui mingi muu ala inimene. Viimasel juhul sujuvad asjad ehk paremini.

Kui ameti juht suudab aga kokku panna oma meeskonna pädevatest töötajatest ning võtab arvesse nende arvamusi ja seisukohti, siis ei ole hullu midagi. Lühidalt öeldes – tuleb usaldada spetsialiste. Kõige halvem variant on Pere väitel see, kui inimene ei ole ise teatud valdkonnas pädev ning ei võta ka spetsialistide arvamust kuulda.

Ike Volkov: ameti juhataja ei ole pearhitekt

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhatajana ning samal ajal ka linna peaarhitektina töötanud Ike Volkov mainis, et Anu Hallikut ta isiklikult ei tunne. Praegu kehtib aga Tallinnas kord, et ameti juhataja ning peaarhitekt on kaks eri isikut. Juhataja peab eelkõige ametit juhatama, peaarhitekt tegeleb aga arhitektuuriga.

Volkovi sõnul on see töökorralduse küsimus, mida keegi teeb. Kuna Hallik on olnud ka linnavolikogu linnamajanduskomisjoni esimees, siis on tal linnaplaneerimisest kindlasti mingi kogemus olemas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles