Politsei trahvis vene äärmuslast kooliseina sodimise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Politsei määras rahatrahvi noorele vene äärmuslasele, kes sodis vene koolile provokatsioonina eestikeelset sõimu.


BNS-i andmetel trahvis politsei end Uue Põlvkonna Põhja-Läänelaste Liiduks nimetava rühmituse aktivisti Aleksandr Kotovit (18) kooliseina rikkumise eest 600 krooniga, samuti pidi noormees hüvitama koolile tekitatud kahju 2500 krooni.

Kotov kuulub endise interrinde aktivisti Oleg Morozovi juhitud mõneliikmelisse rühmitusse, mis levitab üleskutseid luua ligi poolt Eestit hõlmav Vene territoriaalne autonoomia.


Kotov jäi Tallinnas Mustamäel Sütiste teel asuva venekeelse 53. keskkooli seina sodimisega politseile vahele 11. oktoobri öösel.

Kell üks öösel sodis Kotov seinale suurte valgete tähtedega eesti keeles «Kuradi tiblad». Praegu Kopli ametikoolis teisel kursusel õppiv Kotov oli varem käinud samas 53. keskkoolis.

Politseipatrullil õnnestus Kotov kooli lähedalt kätte saada, noormehe riided olid valge värviga koos ning tal olid kaasas ka värvipudelid.

Kaitsepolitsei komissar Andres Kahar ütles BNS-ile, et Kotovi äärmiselt vastutustundetu tegevus iseloomustab hästi nii end Uue Põlvkonna Põhja-Läänelaste Liiduks nimetavate tegelaste kui nende ideid levitada aitava rühmituse Öine Vahtkond mõtteviisi, tegutsemismeetodeid ja eesmärke ehk pingete õhutamist Eestis elavate rahvusgruppide vahel ilma vahendeid valimata.

«Seejuures õigustatakse oma lihtlabast, konflikti otsimisele ja -õhutamisele suunatud tegevust küll ajalooga, küll kellegi õiguste eest seismisega,» märkis Kahar.

Kahari sõnul ongi äärmuslaste tunnuseks igasuguse konstruktiivsuse puudumine nii ideedes kui tegevuses. «Osatakse ainult konfliktis olla ja vastanduda. Konflikti puudumisel aga üritatakse seda kõikvõimalikel viisidel tekitada,» nentis Kahar.

«Juhtum annab ühtlasi aimu sellest, kes on tegelikult sagedasti igasuguste anonüümsete, kohalike venelaste suhtes vaenu õhutavate üleskutsete ja solvangute taga,» ütles Kahar.

Kahari sõnul teeb kogu Kotovi juhtumi eriti irooniliseks fakt, et Kotov on üritanud end näidata vene koolide õppekavade eest võitlejana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles