TV3: meremuuseum ja veeteede amet kaklevad jäämurdja üle

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Suur Tõll.
Jäämurdja Suur Tõll. Foto: Mihkel Maripuu

Veeteede amet ja Eesti Meremuuseum veavad pikemat aega omavahel vägikaigast jäämurdja Suure Tõllu üle, mis ootab juba ammu remonti.

Tänapäeval on Suur Tõll maailma suurim säilinud aurik-jäämurdja, mis lasti vette 1913. aastal. Eesti veeteede amet reserveeris 1991. aastal Suurele Tõllule Eesti vabariigi liputunnistuse numbri 001, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Tänane olukord on aga nukker. «Laev on tegelikult väga halvas seisukorras. Seda on märkinud juba Vene mereregister 1997. aastal,» ütles meresõiduohutuse teenistuse peadirektori asetäitja Rene Sirol.

Vene mereregistri aktist lähtuvalt on kohustuslik laeva korpuse ülevaatus, kerepaksuste mõõtmised ja remont dokis.

Selle kohta on veeteede amet teinud korduva ettekirjutuse ka meremuuseumile. «Tõepoolest peaks dokkima, aga kas seda peab niimoodi väga karmilt sõnastama on iseasi, sest tegemist on ikkagi muuseumilaevaga, mis väljas ei käi ja seisab rahulikult kai ääres,» ütles Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

«Need on tõesti minimaalsed ettekirjutused selleks, et muuseumikülastajatele oleks tagatud ka ohutus,» vaidles Sirol vastu.

Meremuuseumil ei ole rahalist võimalust teha sellel aastal investeeringuid dokkimiseks ja võimalikeks remonttöödeks. Mainitakse, et vahendid on planeeritud aastasse 2012.

Sellised argumendid ei ole veeteede ametile aga aktsepteeritavad, sest igal aastal on üks ja sama jutt.

«Me oleme tulnud ikka igal aastal vastu, aga igal aastal on sama jutt, et nüüd järgmisel aastal saab. Tahaks konkreetseid kuupäevasid ja tegevuskava,» nõudis Sirol.

«Ma ei oska praeguse hetke seisuga välja tuua kuupäeva, mis päeval on see laev dokitud. Vaatame,» ütles Dresen.

Veeteede ameti pädevuses on muuseumilaevale kasutamisekeelu väljastamine kui ettekirjutusi ei täideta. Kevadel lasti keeld käiku, ent nüüd saavad külastajad laeva võimalusel taas uudistada.

Osad ettekirjutused on meremuuseum täitnud. Ligi 20 000 euro suurune investeering kõrvaldas veeteede ameti poolt märgitud tuleohutusega seotud kitsaskohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles