Ringkonnakohus suurendas Mati Eliste süükoormat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Eliste (26.05.1941 - 28.12.2020).
Mati Eliste (26.05.1941 - 28.12.2020). Foto: Peeter Langovits.

Tallinna ringkonnakohus suurendas mõjuvõimuga kauplemises süüdistatava Tallinna endise linnavoliniku ja Pirita linnaosa halduskogu endise esimehe Mati Eliste süükoormat, kuid talle maakohtus mõistetud kriminaalkaristust ei muutnud.

Ringkonnakohus leidis kolmapäeval sarnaselt Harju maakohtuga, et Eliste süü mõjuvõimuga kauplemises on tõendatud, samas muutis ringkonnakohus maakohtu lahendit osas, mis puudutas ebaseaduslikuks hüveks saadud summasid. Nimelt käsitles maakohus ebaseadusliku hüvena 100 000 krooni, mille kinnisvaramaakler Aili Asavi kandis Eliste juhitavale MTÜ-le Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel vastutasuna ühe detailplaneeringu läbisurumise eest, kuid hiljem Asavilt saadud 11 000 krooni maakohus kuriteoga enam ei sidunud. Ringkonnakohus leidis aga, et ka selle summa sai Eliste seoses mõjuvõimuga kauplemisega.

Kui Harju maakohus otsustas Elistelt konfiskeerida 100 000 krooni, siis ringkonnakohtu lahendi järgi jääb Eliste ilma kokku 111 000 kroonist. Maakohtus Elistele mõistetud 224 euro suurust rahalist karistust ringkonnakohus siiski ei muutnud, kuigi Põhja ringkonnaprokuratuur seda taotles. Eliste kaitsja taotlust mees õigeks mõista ei pidanud ringkonnakohus põhjendatuks.

Harju maakohus tunnistas 28. aprillil Reformierakonda kuulunud Eliste (69) süüdi mõjuvõimuga kauplemises ja määras talle rahalise karistusena 70 päevamäära ehk 224 eurot, ka konfiskeeritakse Elistelt 100 000 krooni. Eliste peab tasuma riigituludesse sundraha 417,03 eurot ja koopiakulud.

Eliste kohtuprotsess algas 21. märtsil, kui Eliste ei tunnistanud end mõjuvõimuga kauplemises süüdi. Elistet süüdistati selles, et ta sai ajavahemikul 2008. aasta novembrist kuni tunamullu märtsini isikult rahalist toetust enda juhitavale MTÜ-le Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel.

Süüdistuse järgi lubas Eliste vastutasuna saada Tallinnas Pirital asuva kinnistu detailplaneeringu eskiisi jaoks kirjaliku kooskõlastuse, mis ei ole vastavuses sama kinnistu kohta tehtud linnaosa halduskogu otsusega. Selleks kohtus Eliste tunamullu juunis Pirita linnaosa vanemaga ja üritas veenda teda kinnistu detailplaneeringule kooskõlastust andma.

Kokku sai Eliste enda juhitava mittetulundusühingu pangaarvele korruptiivset tulu 111 000 krooni, seisab süüdistuses.

Elistele esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb mõjuvõimuga kauplemist. Sellise kuriteo eest näeb seadus karistusena ette rahalise karistuse või kuni kolme-aastase vangistuse.

MTÜ Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel suhtes lõpetas prokuratuur mullu oktoobris kriminaalmenetluse, kuna kahtlustatava süü ei olnud suur. Prokuratuur pani kahtlustatavale kohustuse tasuda riigituludesse 10 000 krooni, mis on praeguse seisuga tasutud.

Elistega seotud MTÜ-le 100 000 krooni andnud kinnisvaramaakler Aili Asavi on hiljem nimetanud makstud summat laenuks ning nõudis seda kohtu kaudu Elistelt tagasi. Eliste Asavi nõuet ei tunnista, samas leidis kohus, et Eliste siiski on Asavile võlgu ja peab kohustuse tasuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles