Aas: endise Turisti poe hoone kohtuotsus lõi olulise pretsedendi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine valuutakauplus Turist.
Endine valuutakauplus Turist. Foto: Toomas Huik

Abilinnapea Taavi Aasa hinnangul avaldab läinudnädalane kohtuotsus, millega tühistati Tartu mnt 17 asuva endise Turisti valuutakaupluse hoone tunnistamine arhitektuurimälestiseks, Tallinna linnaplaneerimisele tulevikus tuntavat mõju.


«Tegemist on pretsedenti loova kohtuotsusega, mis kindlasti tulevikus Tallinnas planeerimist mõjutama hakkab. Planeerimises on tihti vastakuti üksikisiku – omaniku huvid ja kogukonna huvid tervikuna. Ja see kohtuotsus ütleb, et vastavalt põhiseadusele tuleb austada omaniku huve;» rääkis Aas tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil.

See ei tähenda tema sõnul kindlasti seda, et kõik piirangud oleksid kohtuotsusest tulenevalt maha võetud. Küll aga seda, et tulevikus saab erastatud või riigi poolt ilma piiranguteta maha müüdud objektide planeeringute käsitlemine olema oluliselt keerulisem.

«Kui tuua paralleele, siis esimese asjana tuleb kohe pähe TOPi ala planeering, mis on tekitanud väga palju emotsioone. Täpselt samamoodi TOPi see ala, kuhu planeeritakse uusehitisi, on tegelikult müüdud riigi poolt koos klausliga, et see ala on ette nähtud arenduseks,» tõi Aas näite ning lisas, et järgmisel nädalal ametisse astuval uuel linnaplaneerimise ameti juhatajal saab selle tõttu kindlasti rohkem tööd olema, sest tulevikus arendajate huvid kohtuotsusest tulenevalt ilmselt põrkuvad senisest enam kogukonna huvidega.

«Selline pretsedent on nüüd loodud ja sellega tuleb tulevikus arvestada,» resümeeris abilinnapea.

Endise valuutakaupluse maja omanikud Urmas Past ja Juhan Kolk kavatsesid hoone asemele ehitada 44korruselise pilvelõhkuja, kuid eelmine kultuuriminister Laine Jänes võttis vahetult enne ametist lahkumist maja arhitektuurimälestisena kaitse alla. Eelmisel nädalal tunnistas halduskohus selle põhiseaduse vastaseks. Kultuuriministeerium on teatanud, et ei kaeba otsust edasi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles