Savisaar küsis kultuuriministeeriumilt Lasnamäe kirikule toetust

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusukirik Lasnamäel.
Vene õigeusukirik Lasnamäel. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar saatis kultuuriminister Rein Langile kirja, milles palub toetust Lasnamäe õigeusu kiriku territooriumile pühapäevakooli hoone ehitamiseks.

Savisaar kirjutab, et kiriku territooriumil on kavas ehitada pühapäevakooli kahekorruseline hoone konverentsisaali, näituse- ja haldusruumidega. Selle ehitus läheb maksma 920 000 eurot ning ta palub kultuuriministeeriumil kaaluda selle toetamist kaasfinantseerimise korras.

Linnapea selgitab, et kiriku ehitust tehakse rahvakorjanduste ja sponsorite toetuste arvelt. «Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik on võimeline rahvakorjandustega korvama 30 protsenti objekti maksumusest. Palume kultuuriministeeriumil osaleda 2012. aastal pühapäevakooli ehitamises 70 protsendi ehk 645 000 euro ulatuses,» seisab kirjas.

Savisaar kirjutab, et rahanappus tingib ehituse venimist, mis tekitab probleeme mitte ainult õigeusklike kogukonnale, vaid ka Tallinna linnale.

«Kiriku hoonetekompleks pole mõeldud vaid sakraalseid eesmärke teenima, see luuakse ka Tallinna linnaelanike kultuurilise ja vaimse hariduse tarbeks,» märgib Savisaar kirjas.

Kultuuriminister Rein Lang ütles ERR-i uudisteportaalile, et tõenäosus, et ministeerium pühapäevakooli ehitust toetab on nullilähedane. «Selleks ei ole mingeid vahendeid ette nähtud,» ütles Lang.

Kaitsepolitsei avalikustas detsembris dokumendi, millest selgub, et Savisaar küsis Venemaa Raudtee presidendilt Vladimir Jakuninilt 1,5 miljonit eurot toetust. Savisaare kinnitusel küsiti raha Lasnamäele kerkiva vene kiriku ehituse toetuseks, kuid kaitsepolitsei andmetel lubas Jakunin raha Keskerakonnale parlamendivalimisteks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles