Samost: eliitkoolid tuleks kaotada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Anvar Samost avaldas arvamust, et eliitkoolid ning koolikatsed esimesse klassi tuleks Eestis kaotada.

«Eesti on niivõrd väike riik, et siin ei ole mõtet mingeid eliitkoole teha, kuna moraalselt ja majanduslikult on see mõttetu – miks peaksid need lapsevanemad, kellel ei ole mingil moel võimalik oma lapsi panna Tallinna ja Tartu nn eliitkoolidesse, kinni maksma nende eliitkoolide selgelt kõrgemad kulud ühe lapse kohta,» leidis Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Kuidas need kulud kõrgemad on, pearaha on kõikjal ju ühesuur?» küsis ajakirjanik Kalle Muuli.

«Ärge tulge mulle rääkima, et Tallinna Inglise kolledži kulud on samasugused nagu Kuressaare gümnaasiumi, nende kulude tegemise viis on sinna kaudselt kuidagi ära peidetud, see on selge, et need kulud on teistsugused,» väitis Samost.

«Eestis ei peaks olema sellist asja, et lapsed jagatakse esimesest klassist peale nendeks, kellel on suuremad vaimsed võimed ja nendeks, kellel on väiksemad vaimsed võimed, ka mitmed teadlased on seda öelnud, et selline jaotamine pole üldse võimalik,» rääkis Samost.

«Eesti riigi ja rahva tuleviku huvides on, et kõik lapsed saaksid võimalikult hea hariduse, mitte ainult need, kes mingite katsete tulemusel välja valitakse või kelle vanemad viitsivad selle nimel võimelda, et nad mingisse paremasse kooli saamise nimel, tuleks need eliitkoolid kaotada, kõigile lastele teha elukohajärgsed koolid, minu meelest on ka haridusminister Aaviksoo asunud viimastel kuudel samasugusele positsioonile,» leidis Samost.

«Kui lapsed on põhikooli lõpetanud, siis saab valida gümnaasiumi, sinna juba võib katseid korraldada, sest siis on inimestel juba olemas need teadmised ja muud omadused, mida mõõta, gümnaasiumisse ei pea minema kõik lapsed, see gümnaasiumi ja põhikooli lahutamine tuleks ära teha, mis minu meelest siiani on tehtud ära ainult ühes kohas Tartus – seesama Treffneri gümnaasium,» leidis Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles